Fokus digitalisering

Ett av Vård- och omsorgscollege Kronobergs fokusområden är digitalisering inom vård och omsorg. Digitalisering är ett ord som används i flera sammanhang och ibland kan det vara svårt att veta vad det faktiskt betyder. Vad och varför används digitalisering?

En digital värld

Digitalisering innebär kort och gott att göra något analogt till digitalt. Bland annat kan digitalisering handla om att få ett effektivare arbetssätt eller kanske bättre utveckling av verksamheten. Med hjälp av digitalisering kan vi skapa en mer effektiv och innovativ välfärd. 

Varför digitalisering?

Beslutet ligger faktiskt på regeringsnivå och visionen om ett hållbart digitaliserat Sverige. Målet? Sverige ska vara bäst i hela världen på att använda digitaliseringens möjligheter! Målet är uppdelad i fem delmål och handlar om digital kompetens, digital trygghet, digital innovation, digital ledning och digital infrastruktur. Med andra ord handlar det inte om att digitaliseringen ska ersätta personal, utan digitaliseringen ska verka för människorna och skapa nya möjligheter och bättre förutsättningar. Kanske slår du idag inte upp numret till en vän i en telefonkatalog utan du söker istället direkt i en mobiltelefon.

Digitala verktyg

Det finns en mängd olika digitala verktyg som integrerats i vårt samhälle. Inte minst har välfärden gjort en enorm digitaliseringsresa de senaste åren. Bland annat finns idag digitala hjälpmedel för medicinering, tillsyn och självständighet. Kanske använder ni larm, journalsystem, dörrblippar eller telefonfunktioner på din arbetsplats?

Vad kan digitaliseras? 

Digitalisering innebär att omvandla något analogt till något digitalt. Finns det några analoga uppgifter på arbetsplatserna som skulle kunna digitaliseras? Kanske finns det uppgifter som kunde underlättas av just digitalisering?

Veckans fråga

Varje vecka till och med vecka 48 presenterar vi veckans fråga där du har möjlighet att vinna ett fint pris. Tävlingen går ut på att besvara frågor som presenteras på vår Instagram-story. Vinnaren presenteras fredagen 29 november och här hittar du vår Instagram. Lycka till!

Nyheter

 • 22jan2020

  NKR synliggör stöd till personer med funktionsnedsättning

 • 22jan2020
 • 17jan2020

  Validering - för kompetensförsörjning och livslångt lärande

 • 9jan2020

  Yh-utbildning med nationellt likvärdigt innehåll

 • 19dec2019

  Nytt nationellt ESF- projekt beviljat!

 • 18dec2019

  Skolverkets revidering av Vård- och omsorgsprogrammet

 • 16dec2019

  Kansliet stängt över Jul och Nyår

 • 12dec2019

  Första steget mot en reglering av undersköterskeyrket

 • 10dec2019

  Det här hände vid Rikskonferens 2019

 • 9dec2019

  Årets handledare 2019 kommer från Östersund