Den fantastiska resan mot äventyret!!

tisdag, 9 maj 2017

Carina ”Cina” Johansson VM expert/domare och Sebastian Sundbergs coach skriver om resan fram till Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017.

Följ Sebastian i hans förberedelser inför VM i Abu Dhabi på Instagram: @yrkestavlingar_vo

NÄSTAN FRAMME efter den fantastiska resan mot äventyret!!

Cina här den 5 oktober 2017.

Nu ni, nu är det sista gången vi hörs av innan vi är framme vid målet Yrkes-VM i AbuDhabi. Äventyret där resan i sig blev ett äventyr. Nu är det sista raksträckan kvar. Jag åker på måndag med de andra yrkesexperterna, Sebbe åker på onsdag med resten av laget. Den känslan är skön att vila i, att vi åker som ett lag, som tillsammans har påbörjat den här resan och som känner att vi vill prestera som ett lag, även om vi har olika yrken. Kärnan är densamma: YRKESSTOLTHET!!

Vi har setts två gånger jag och Sebbe, sedan sist ni hörde från mig. Först åkte jag till Vilhelmina två dagar, sen kom han till mig i Östersund den här veckan för att knyta ihop säcken och ladda det sista. Tanken svindlar när jag säger det högt: Om nio dagar startar tävlingen!!

   

Sista dagarna blev lite av en sammanfattning, hur det blev, hur vi tänker. Det är nervöst, men viktigt var det för oss att gå igenom alla moment, att minnas några små stopp efter resan, påminna oss om att uppförsbackarna klarade vi, nerförsbackarna svindlade och raksträckorna blev en trygghet. Skratta åt saker vi gjort som vi kommer att minnas. Så slutade vi med ett hejdundrande bullkalas på min fina arbetsplats, med glada hejarop.

Tillfälliga resesällskap har varit perfekt att ha med lite av och till under resan. Jag är tacksam och glad att Malgomajskolan i Vilhelmina varit vår bas, med bra lokal, fantastiska välkomnande lärare som gjort resan lite lättare och väldigt rolig!! Sebbe och jag är så glada att ha fått göra den här resan i varandras sällskap, äventyrsresan som varat i drygt ett halvår!

Sista dagen pratade vi om hur det varit, liksom plockade ihop handbagaget och gjorde oss helt klara.

Vi har gjort vårt allra bästa, Sebbe är en fantastisk reskamrat och äventyret väntar!!

Nu är det Sebbe som äger tävlingen, som ska visa att den svenska undersköterskan har koll på HELA MÄNNISKAN!

Jag går in i rollen som domare och expert, men vi vet att genom alla fyra tävlingsdagarna har vi varandra i hjärta och tanke och vi hör nog alla hejarop från alla er som stöttar Sebbe!

Nu gör vi det här, för det vi tror på: Vårdyrket, Sverige, yrkesutbildningarna och oss!!

Min allra allra största längtan i det här har varit och är att kunna putta iväg Sebbe och de andra fina ungdomarna ut i en äventyrsresa som heter yrkeslivet, att se till att de packar med yrkesstoltheten i bagaget. Det är så viktigt att alla vi som redan rest en bit ser vikten av att handleda positivt, att vara stolta över vårat jobb.

Jag hoppas kunna rapportera mer, kanske någonting från AbuDhabi (lovar inget), men annars sen när vi är hemma, som ett litet brev från hela äventyret!

Jag är stolt redan nu, stolt över Sebbe och de andra ungdomarna, stolt över att ha fått det här förtroendet att förvalta, stolt att få representera Sverige och yrkeslandslaget! Jag är en stolt undersköterska på äventyr, tack vare att jag har ett fantastiskt yrke!

Greppa tummarna, harkla upp er. HEJA SEBBE, HEJA SVERIGE! NU KÖR VI!

Kramar från Cina

Resan mot äventyret går snabbare och snabbare

Cina här den 28 september 2017. Resan mot äventyret går snabbare och snabbare...

Det går fort nu. Snart är vi där, på yrkesVM i Abu-Dhabi, om tre veckor åker vi!!

Det känns som om tiden rusar fram, med en massa olika tankar och känslor. Pirrigt och nervöst, förväntansfullt, mycket glädje blandat med spänning.

Vi nöter på så mycket vi bara kan. En helg i september träffades hela landslaget för den sista lagträffen. Nästa gång vi möts är det på plats på VM. Lite overkligt känns det men lagträffen gav mycket, både information, teambuilding och inspiration.Direkt efter helgen åkte jag till Vilhelmina för att träffa Sebbe och, ja - TRÄNA!!

Att nöta på, göra momenten om och om igen för att hitta ett flyt att prata om uppgifterna för att Sebbe ska hitta ett "tänk" och en strategi att utföra uppgifterna även under press känns viktigt. Att vara så förberedda det någonsin går så att det i tävlingsmomentet känns tryggt ändå.

   

Motståndet är tufft, alla vill prestera, alla tränar hårt. När vi tänker så och pratar om det blir det ändå klart att DET GÖR VI OCKSÅ! Längtar att prestera, vi vill göra allt vi kan och vi tränar hårt!! Uppgift för uppgift betar vi oss igenom, tänker på detaljer, misströstar vissa stunder, för att nästa sekund känna att DET HÄR BLIR BRA!!

Skratten och triumfen när ett moment som varit svårt plötsligt sitter. Att få uppleva den här äventyrsresan tillsammans, Sebbe och jag, är en resa i sig. Vi pratar mycket, delar tankar och känner både glädje och trygghet att ha varandra speciellt de dagar det är uppförsbacke.

Det är så stort att få sätta fokus på VM att visa på yrkesutbildningarna som gett oss Sveriges viktigaste landslag. Det är också stort att bara kommit dit. Önskan som hela tiden finns där, att putta ut dessa ungdomar i ett yrkesliv, med stolthet i bagaget. Glädjen och vissheten att Sebbe är en fantastisk ambassadör för vårat fantastiska yrke. Det gör resan både svindlande och fantastisk även de tunga dagarna.

Vi har lyckats fixa och trixa med dagar och schema så vi får ihop några dagar till för träning innan vi åker. Värdefull tid.

Vissa dagar känns det som att det blir skönt när det är klart. Sen funderar jag på vad jag ska göra när jag inte ska åka till Vilhelmina, till Sebbe. Kvällspromenaden vid Volgsjön för att rensa hjärnan och förbereda nästa dag. Det blir konstigt men det jag fått efter vägen är en rikedom.  Själva resan blev ett äventyr och snart, snart når vi målet!

Så kläm tummarna, ladda med hejarop och goda tankar så hörs vi en gång till innan vi åker!!

Cina

 

Cina här den 28 augusti. Nu var det länge sedan vi hördes av…

En sommar kom och gick och den planerades utifrån vad som väntar!! Jag och Sebbe synkade semestern, så att vi första veckan kunde ses och träna, sen tog vi lite ledigt, fast pratades vid ändå ofta, ofta...

När det vankades storsjöyra och festival i Östersund skulle Sebbe hit och festivala men si då prickade Cina in ett tränings/planeringspass på lördag eftermiddag...Varje liten stund räknas för det förtroende vi ska förvalta. Tanken svindlar lite när vi pratar om det, både det fantastiska äventyr vi ska få uppleva (eller faktiskt upplever i vardagen varje dag, då vi pratar, tänker andas och drömmer VM) men även det stora fina förtroende vi fått och vilken reklam det är för vårdyrket och utbildningarna.

För min del är jag så himla glad att få göra den här vardagsresan med just Sebbe, en härlig vänskap med många skratt och även allvarliga samtal växer och växer.

Förra veckan styrde jag kosan till Vilhelmina för två heldagar med träning. Nu har ju själva tävlingsuppgifterna kommit så det är bara att nöta, öva, göra om och för min del tjata, tjata. Den här gången var det mer funderingar, mer samtal om att tiden går så fort, och tydligt uttalat att visst är vi lite pirriga. Det är ju som vi ofta säger, ett förtroende att förvalta, det är stort att representera Sverige och vårat fantastiska yrke- STOLTA ÄR VI! Skönt att i all nervositet kunna bara brista ut i gapskratt, det livar upp. En lång härlig promenad (vi kallar`t peptalkwalk) i fantastisk Vilhelminanatur vid Volgsjön hanns också med, nog så viktigt! Våran Rune som är lärare på skolan livar också upp, med pepp, som en fantastisk statist och som ett stort stöd för Sebbe och mig. Tummen upp för Rune och Malgomajskolan!!

Nu väntar en lagträff nästa helg, då vi får ses hela laget med experter innan avresa, men vi gnetar på ändå vi. MINST två gånger till ska vi ses och träna, för att vara så väl förberedda som det går för att jobba hem en toppenplacering på den här resans Grand Finale YrkesVM, för Sverige, i ABU DHABI!!!

Cina.

Heja heja oss!

Resan mot äventyret tuffar på

Hej!

Cina här den 7 juni 2017. Det var ett tag sedan nu. Men det betyder inte att inget händer, det händer en massa saker. Det är lite så att de flesta tankar som tänks handlar om VM, om träningen, om praktiska saker och VÄLDIGT mycket om hur vi kan jobba och träna så att vi (och mest Sebbe) är så väl förberedd som det bara går för tävlingen och det som kommer att hända runt omkring. Samtidigt vill vi ju ha kul efter vägen och njuta av både jobbet innan och tanken på att ett VM faktiskt väntar.

Sedan senaste blogginlägget har vi setts och tränat, vi har kontakt nästan varje dag och klurar på en massa olika saker. På självaste nationaldagen fick jag en bild på ett ben som Sebbe lindat fint, allt för att öva på så många detaljer som möjligt. Han gör sin hemläxa!!

Sebbe har varit på lagträff med de andra tävlande och nu har tävlingskläderna kommit och provats. Självklart med en mannekängpose under glada skratt.

  

 Annars är det som förut det viktigaste är att nöta, nöta och träna, träna så allt sitter. Vi pratar om tävlingarna under lunchpromenaden och ofta om vikten att nöta på även de tyngre dagarna och att ta de tråkiga och svåra momenten. För det är ju faktiskt så att det är ett gäng länder med tävlande som också gärna vill åt de där medaljerna och på tävlingen får man bara en chans.

     

Sebbe jobbar på bra för medaljen ska ju hem till Sverige och lärarna på Malgomajskolan är fantastiska statister med alla möjliga krämpor att öva på.

   

Vi har bilden på näthinnan framför oss under äventyrsresan och allt jobb. Bilden på medaljen till Sverige.

Cina

Målet är mödan värt

Hej!

Cina här den 9 maj 2017. Vi fortsätter resan mot äventyret, där själva resan fram till VM är ett äventyr i sig. Medgång, motgång, skratt och så träna, träna, träna. För mig tjata, tjata, tjata.

Lärarna Tina, Sandra och Rune på Malgomajskolan är en fantastisk resurs och ett härligt resesällskap både uppför och nerför längs vägen. De agerar patienter med allehanda krämpor, bjuder på skratt, klokskap och glada tillrop!

 

Sebbe jobbar på, det är mycket att tänka på, som att göra casen på tid, komma ihåg att tilltala patienten på rätt sätt (de mjuka värdena i vården, bemötandet är ju så viktigt) och Cinan kan vara petig. Det finns bara en väg just nu, nöta på, lägga tid även de trötta dagarna och kämpa tillsammans för det vi vill och tror på: en medalj till Sverige i vård och omsorg! När vi ses är det bara engelska som gäller då tävlingen sker på engelska.

      

En tidig majdag fick jag med mig trevligt och härligt sällskap till Vilhelmina. Micke och Mattias som själva tävlat i Yrkes VM vet mer än andra vad som krävs inför tävlingen. Micke följde med mig för att prata med Sebbe, svara på frågor och motivera till träning! Mattias kommer vi att träffa längre fram i sommar. En fantastisk resurs att ge till Sebbe.

Så resan till äventyret fortsätter, en fantastisk resa för det vi tror på!!

Som vi brukar säga när vi skiljs åt: heja heja oss!!

Cina

Vägen till Abu Dhabi fortsätter!

Hej!

Cina här den 27 mars 2017. Resan mot Äventyret i AbuDhabi fortsätter med det som just nu är jätteviktigt: träning, träning och träning. Vi jobbar på och ses så ofta det går för att nöta detaljer, jobba på färdighet och engelska. Alla som kommer i vår väg får agera patienter. Allt för att Sebbe ska vara så förberedd det bara går när tävlingen drar igång.

 

Det är mycket praktisk övning men även en del prat, genomgång och från min sida tjat. De fantastiska lärarna Sandra, Tina och Rune och hela Malgomajskolan är det bästa stöd man kan ha och en träningslokal som är perfekt. Även under fikastunderna pratar vi VM.

En annan viktig del som det är gott om är skratt! Både när det kanske blir fel och tokigt i träningen, men även triumferande skratt när momentet plötsligt sitter som det ska.

 

Tiden rusar iväg känns det som och träningen bjuder både uppförs och nedförsbackar, men även en hel del raksträckor! Det här blir bra och är det någonting vi vet säkert så är det att Sebbe kommer att kämpa med allt han har för den där medaljen som ska hem till Sverige.

Cina 

Vägen till Abu Dhabi fortsätter!

Hej!

Cina här den 13 mars 2017. Några bilder från torsdagens träff, då Sebbe kom till mig i Östersund för lite träning och VM- genomgång.

Det är många saker som ska kollas på och som vi ska gå igenom för att Sebbe ska vara så väl förberedda som det bara går innan tävlingen. Torsdagen ägnade vi åt att gå igenom dokument, regler och annan formalia.

Sebbe fick även läsa och lyssna och sedan göra en del quiss om just regler, säkerhet och vad som är tillåtet och inte. Mycket att gå igenom och många frågor och diskussioner blev det under dagen. Även områdeschef Lena Olander kom förbi och tittade till oss och hade frågor om hur det ska gå till.

   

Dagen var intensiv, men vi hann ändå prata en del om äventyret som väntar oss och hur vi ska göra för att på bästa sätt förbereda oss på medaljjakt!! Kvällens middag smakade gott, och samtalen om VM fortsatte även då.

Vi börjar fortsättningen med att ses redan på tisdag och onsdag då jag åker till Vilhelmina för att träffa Sebbe och de fantastiska lärarna på Malgomajskolan och då ska vi nöta på lite tävlingsuppgifter med "riktiga" patienter! Den fantastiska resan fortsätter!!

Cina

Vägen till AbuDhabi – Nu har det börjat!   

Nu har äventyret mot Abu Dhabi satt fart och jobbet för en medalj har börjat!

Sebastian Sundberg tävlar för Sverige i vård och omsorg. Första träffen ägde rum i Vilhelmina på Malgomajskolan där Sebastian fått sin utbildning på Vård- och omsorgsprogrammet.

 

Det blev en härlig dag tillsammans med Sebastian och de tre lärarna Rune Hellqvist, Sandra Westerlund och Tina Svensson. De hjälps åt för att ge Sebastian allt stöd och träning på vägen mot medalj!! Fantastisk uppbackning och en taggad Sebastian gör att det känns jättebra redan från start!

Jag frågade vad de spontant tänkte inför det här och fick svar som: "WOW, det är häftigt", "Vi ska jobba hårt", "Jag vet att jag kan vinna det här och vill göra mitt bästa" "Det ska bli en så rolig upplevelse hela vägen".

 

En första dag med både planering, skratt och lite träning så börjar resan mot VM!!

Cina

 

Nationella Kompetensrådet - NKR

Projekt för utveckling av Språkombudskonceptet

ESF-projekt

Nya riktlinjer för validering

Gymnasiearbetet kan ersättas av Vård och omsorgsspecialiseri

Varför engagerar vi oss i yrkestävlingar?