VO-Collegeveckan 2017

Nu är  VO-Collegeveckan 2017 äntligen här! Det är en återkommande aktivitet i vecka 42 då VO-College profilerar sig på olika sätt lokalt, regionalt och nationellt. Varje college avgör själva om de vill delta, vilka aktiviteter som ska genomföras och antalet dagar de medverkar. Allt görs utifrån lokala och regionala förutsättningar. 

Läs mer om VO-Collegeveckan.

Det här händer under VO-Collegeveckan 2017 runt om i landet

Uppmärksammat från media under v. 42 (externa länkar)

Fokus på utbildningar inom vård och omsorg

En vecka med fokus på utbildningar inom vård- och omsorg

Terapihundar ska öka intresset för omsorgsutbildningar

Aktiviteter hela veckan

Fortsättning för samarbete kring vårdutbildning

Fyrbodal

VO-College Fyrbodal har tagit fram presentationer som riktar sig till olika målgrupper, en till elever inom vård och omsorg (ungdom och vux), och en till lärare och medarbetare inom vård och omsorg. Syftet är att nå ut med information om det gemensamma arbetet inom ramen för Vård- och omsorgscollege och vad det är för något. Regional samordnare besöker även handledarutbildningar som är igång den veckan.

Gävleborg

Den 16/10 hålls en regional konferens som i första hand riktar sig till handledare på arbetsplatserna. Se inbjudan här!

Göteborg

Den  19 oktober anordnas en regional info-träff om yrken inom vård och omsorg för studie- och yrkesvägledare och AFs vägledare. Se inbjudan här!

Göteborg/Partille/Öckerö - Filmen ”Känslor som spelar roll” går just nu på bio under ett par veckor, start 6 oktober. I fredags stod en representant från Göteborgs Stad och en yrkesambassadör på Biopalatset och delade ut flyers i samband med reklamen för att leda unga och föräldrar till webbplatsen Levla – gör karriär inom vård och omsorg. Det går även att följa deras arbete via social medier på instagram @levla.goteborgsstad!

Kungsbacka - Kungsbacka har valt att fokusera på att visa sina yrken under temat "vi har världens bästa arbete", samt utbildningsvägarna dit. På Kulturhuset Fyren/biblioteket onsdag 18 oktober kl. 13-15 får du möjlighet att träffa elever, lärare, anställda och arbetsgivare alla med uppdrag och önskan att underlätta vardagen för dem som behöver vård och omsorg. Du får också träffa en vård- och läshund, testa på taktil massage, ta blodprov och öva på hjärt- och lungräddning. Läs mer här! 

Jämtland

Östersund-Krokom-Bräcke-Berg-Ragunda - Lokalt VO-College i Jämtland bjuder in verksamma undersköterskor, elever och politiker till en heldag med föreläsningar och information den 18 oktober. Under dagen kommer föreläsningar ske under temat psykisk ohälsa/hälsa. Under dagen överlämnas utmärkelsen och diplom till "Årets handledare Jämtland Härjedalen". Gratis lunch, frukt mm. Se inbjudan här! 

Kalmar län

Nybro - För att uppmärksamma VO-College veckan och för att uppmuntra fler att läsa vård- och omsorgsutbildningarna, kommer elever och lärare på Vård- och omsorgsutbildningarna från Åkrahällskolan och Nybro Vuxenutbildning anordna följande aktiviteter: Tisdag 17 oktober kan ni efter kl.10 träffa representanter från omsorgen i Nybro kommun och skolan på torget och utanför affärer där vi delar ut rosor med information om vård och omsorgscollege. Se inbjudan här! 

Torsdag den 19 oktober är det ”öppet” i metodrumen kl.8.45–9.45 där ni får möjlighet att kontrollera blodtryck, puls och blodsocker mm. På eftermiddagen anordnar VO-College Kalmar aktiviteter för de boende på Strandvägens äldreboende. Det blir bl.a. handmassage, tipspromenad, möjlighet att kontrollera blodtryck, puls och även servering av en liten näringsshot.

VO-College finns även representerade på Gymnasiemässan den 14/10 kl.10-14. Flera olika verksamheter i länet kommer anordna aktiviteter under VO-College veckan. 

Kronoberg

I VO-College Kronoberg kommer följande aktiviteter att genomföras:

Tingsryd - Aktivitet med årskurs 6 och Öppet Hus. Teknikum - Öppet Hus. Växjö Fria Gymnasium - Öppet Hus och VO årskurs 3 elever gör praktiska och teoretiska stationer för Språkintroduktionselever. Växjö Kommun - Sångstund + fika med förskola på ett äldreboende. IPad kurs på ett boende. Arbetssökande besöker Evelids äldreboende. Allbo lärcenter - Info i SFI-klasserna med bl.a. VO-college film. Lessebo - Besök på högstadieskolor och massage. Alvesta - Omsorgen har bokat fotoutställningen, som ska cirkulera på olika skolor inom kommunen. 2 omsorgsassistenter från verksamheten åker med och pratar med eleverna samt delar ut broschyrer. Ett dagis kommer och besöker Furulidens äldreboende. Elever från Vård och omsorgsutbildningen visar upp några av vårens elevarbeten för allmänheten. Eductus - Öppet Hus och praktiska övningar. Tingsryd kommun - v.48 genomförs aktiviteter på skolor i kommunen. Ljungby - Planering av deltävling i Yrkes-SM. Information till elever i årskurs 9 om vård- och omsorgsprogrammet och branschen.

Norrbotten

Luleå - I lokalt VO-College Luleå erbjuds gratis föreläsningar för att synliggöra och kompetensutveckla undersköterskan och motsvarande yrken. Bland andra medverkar professor Yngve Gustafsson, känd från TV-serien "Sveriges bästa äldreboende". Se inbjudan och program här!

Älvsbyn - VO-College i Älvsbyn bjuder in allmänheten, elever och politiker till en eftermiddag med föreläsning och information den 17 oktober. Under eftermiddagen kommer presentationer ske i olika montrar. Tipsrunda, frukt mm. Se annonsen här! Annonsen publiceras i Älvsbybladet, Älvsby news (nätet) och Pitetidningen . Den 19 oktober kl 10-12 kommer Lisbeth Wiklund (utbildningsledare på socialförvaltningen i Luleå) till Älvsbyn och informerar om titulaturer inom funktionshinderområdet: stödpedagog och stödassistent. Personalkontoret, personal- social- omsorgschefer samt kommunal är inbjudna.

Skåne

Nordöstra Skåne - Lokalt VO-College arrangerar "Vårdruset" den 19 oktober klockan 18.00, ett lopp som kan springas eller promineras i syfte att främja hälsa i både arbetsliv och utbildning. Se inbjudan här! 

Stockholm

Den  17 oktober 2017 bjuder VO-Colelge Stockholm in till kompetensutvecklingsdag för skolledare och vårdlärare. Se inbjudan här! 

Den 19 oktober arrangerad en fartfylld halvdag (i två omgångar) för elever och lärare på VO-programmet åk 3. Se inbjudan här!

Södra Norrland

Örnsköldsvik - Här inbjuds elever och personal  till en föreläsning   på Nolaskolan. Se inbjudan här!

Kramfors - Här anordnas upplevelseverkstad  för ungdomar mellan 14-25 år tillsammans med ESF projektet Ung framtid.

Ånge - Lokala styrgrupp anordnar upplevelseverkstad för samtliga elever i årskurs 8 . 

Sundsvall /Timrå - Kommunerna anordnar tillsammans med Landstinget Västernorrland en gemensam praovecka 

Sörmland

Regional och lokala styrgrupp anordnar en temadag den 18 oktober där Carina Åberg från Apel medverkar och kommer att ha fokus på stödstrukturer bland annat. Eskilstuna lokala college kommer att göra en egen insats.

Värmland

Hagfors/Munkfors - I detta lokala VO-College är det full aktivitet hela veckan! Den16 oktober är det invigning av VOC-veckan på skolan, mingel i ÄBC:s foajé med elever, lärare och arbetslivets representanter. Den 17 oktober besöker VO 3 trygghetsboendet i Munkfors och bjuder på musikquiz med fika. Samma dag kommer VO 2 att informera elever i årskurs 8 om vård- och omsorgsprogrammet och vilka möjligheter som finns efter avslutad utbildning. VO 2:s elever kommer att representera olika yrkesroller. Elever i VO1 och VO 2 kommer att informera på SFI om vård- och omsorgsprogrammet. Informationen kommer att ske på svenska. Eleverna har fyra olika modersmål och kan svara på frågor från SFI-eleverna. Den 18 oktober kommer VO 2-eleverna att informera årskurs 8 om vård- och omsorgsprogrammet och vilka möjligheter som finns efter avslutad utbildning. VO2:s elever kommer att representera olika yrkesroller. Slutligen den 20 oktober kommer VO 3 eleverna att anordna disco för arbetstagarna på Aktivitetshuset Björkdungen i Hagfors.

Västra Värmland -  I Årjäng planerar man studiebesök för elever på räddningstjänsten, besök av LSS på skolan, visning på hjälpmedelscentralen, besök på hemtjänsten för att se "Nyckelfri hantering" samt deras dokumentationssystem. Sist men men inte minst planeras det att starta en Podd! I Arvika blir det en blogg gemensam mellan utbildning och verksamhet.

Västmanland

Den 16 oktober blir det information om VO-College i Gallerian på Sala torg (kontaktperson:Anna Lundell), och på Region Västmanlands Ledarforum (kontaktperson Anna Björk). Den 17 oktober kommer regionen att ha information i Entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås klockan 10-14. VO-College kommer att vara med och informera (kontaktperson Anna Björk). Den 18 Oktober kl. 14.30-16 i Regionhuset blir det introduktion och information om VO-College, för alla som är intresserade, se inbjudan här! Ordförande i regional styrgrupp och processledare hälsar välkomna (kontaktperson och anmälan till Emma Brusling). Den 20 oktober kommer Carlforska gymnasium att vara på Tillberga gransamverkan och göra olika aktiviter bla. beröring, sittgymnastik mm (Kontaktperson Ulrika Blom). 

Örebro

Regionalt styrgrupp har möte den 20/10, där Örebro läns ”Årets handledare” kommer att bjudas in, firas och uppmärksammas tillsammans med sin chef. 

Östergötland

Linköping - Lokalt VO-College Linköping bjuder in till undersköterskans dag den 17 oktober! Inbjudningarna har gått ut till samtliga syvare  för grundskolan i Linköpings kommun, Arbetsförmedlingen, Jobb-och kunskapstorget och Jobbslussen. För elever som redan går en utbildningar inom vård och omsorg anordnas en halvdag med tipspromenad i ”Hälsans tecken” med vinster och förtäring. Se inbjudan här, samt en affisch här! Olika verksamheter kommer även ha ”öppet hus” under veckan.

Norrköping - Den här veckan är lokalt Vård- och omsorgscollege hos alla åk 8:or för att prata om vård- och omsorgsyrket och för att väcka tankar inför gymnasievalet. De är även "veckans instagramare" på @inorrkoping för att nå en bredare publik. Temat på de bilder som läggs upp på är ”attrahera fler till vård och omsorg”. 

Vad hände tidigare år?

VO-Collegeveckan 2016

VO-Collegeveckan 2015

Nationella Kompetensrådet - NKR

Snart, snart är det VM följ Sebbes resa till Abu Dahbi

ESF-projekt

Studiedag för skolledare, lärare med flera!

VO-Collegeveckan

Kunskapsguiden - För dig inom hälsa, vård och omsorg