Jonnas resa till Yrkes-VM 2019

onsdag, 31 oktober 2018

Jonna Mjörnell vann tävlingarna i vård och omsorgs vid Yrkes-SM i Uppsala i april. Det betyder att hon är bäst i Sverige på vård och omsorg och nu börjar nästa äventyr. Jonna tävlar för Sverige i Yrkes-VM i Kazan, Ryssland augusti 2019.

Med på resan är hennes coach Cina Johansson. Jonna och Cina bloggar om sin väg mot Kazan.

Tiden går så fort!

8 april 2019

Hej allihopa!

Sen vi hördes sist har det en hänt en hel del. 

I slutet av mars var jag iväg på landslagsträff, där jag fick träffa laget för andra gången. Det var en väldigt rolig och givande helg där vi bland annat fick ta del av kostråd, mentalträning, mediaträning och teambuilding. Det är ett härligt gäng människor som jag är tacksam över att få göra denna resa med. Precis som vid förra lagträffen, åkte jag därifrån med ännu mer motivation till träning. Det är inspirerande att omges av så många drivna och duktiga människor som alla brinner för sina yrken!

Jag har även hunnit med en del träning. Cina var här hos mig i Stockholm nu i början av april. Vi sågs två dagar,  den ena dagen var vi på KTC på Danderyds sjukhus och den andra dagen på min tidigare gymnasieskola, Consensum. Två lyckade träningsdagar där vi hann bocka av en hel del. Känns skönt att börja få mer klarhet i vad allt innebär samtidigt som det känns väldigt nervöst, det är ju faktiskt bara fyra månader kvar nu!!!

Jag har även hunnit med en andra inspelning av den filmen jag pratade om i förra blogginlägget. Aisha från VO-College Stockholm tillsammans med fotograf kom och besökte mig i stallet. Där filmade vi den delen som ska handla om vem jag är som person. Eftersom stallet och hästarna utgör en stor del av mitt liv tyckte vi det var passande att få med klipp från stallet och när jag rider. 

I maj åker jag till Cina i Östersund för vidare träning och sen åker vi båda på den tredje och sista landslagsträffen på Bosön. Det är sista gången hela laget samlas innan vi möts på Arlanda för avresa mot Kazan. Tänk vad fort tiden går.

Vi hörs snart igen, Jonna!

   

8 april 2019

HEJ ALLA I VÅREN!

Tiden går så fort, vissa dagar vill jag bara ropa STOPP ETT TAG!! VM-resan går vidare och det rycker närmare och närmare… Jonna och jag sågs nu i april, sen ses vi tre dagar i början av maj för att veckan efter åka på den sista lagträffen innan VM – lite overkligt men härligt att få träffa resten av laget och peppa varandra.  

Vi bokar även in några träningstillfällen under sommaren för att hinna med och verkligen känna att vi har gjort allt vi kan!! Vi försöker njuta av våren och samtidigt jobba hårt…Det gäller att påminna sig själv och varandra om att det här är som en tågresa, inte bara en förflyttning mellan två punkter, det ger så mycket och är så viktigt att lyfta blicken och titta på allt fint efter vägen.  Att våga njuta av äventyret även om det är mycket att göra och resan går fort, det är ju ändå en äventyrsresa fast på fullaste allvar…

Ni som hör av er direkt och frågar hur det går, som hejar på via telefon eller när vi ses, som anstränger er det där lilla extra för att göra resan trevlig. Det är NI som är så värdefulla och som gör att färden uppskattas även om det är uppförsbacke eller små omvägar. TACK till er som frågar, ni är viktiga!

Vi tränar på, och nu börjar det växa fram en tydligare bild av vad som vi ska lägga fokus på, så nu gäller att hålla i och hålla ut!! Det är fantastiskt att få dela det här med er, men allra mest blir jag så glad att ha den bästa medresenären Jonna. Vi jobbar hårt, det är ett pressat schema just nu, men oj vad vi skrattar och skojar efter vägen!!

Så nu åker vi vidare hör ni, för Sverige, för yrkesutbildningarna, för landslaget och för vårat fantastiska yrke, där vi får göra skillnad varenda dag!!

HEJA JONNA, HEJA SVERIGE, HEJA HEJA OSS!!

Kram Cina

Jonna och filmteamet

15 mars 2019

Hej allihopa!

Ett nytt spännande projekt har startat, nämligen inspelning av en film om mig och min resa till yrkes-VM! Filmen kommer bestå av flera delar, dels om resan och förberedelserna inför VM men kommer även handla om mig som privatperson och mitt arbete.

   

Ann Gripenlöf och Aisha Amin från VO-College tillsammans med ett filmteam mötte upp mig på jobbet, Danderyds sjukhus. Dagen började på KTC där vi spelade in en intervju. Därefter filmade vi scener ur ett träningsperspektiv i metodrum med hjälp av en statist. Vi filmade flera olika moment, några av dem var blodtryck, blodprovstagning, förflyttning och gång med gåbord.

   

På min avdelning filmade vi bland annat tillsammans med två kollegor till mig. Mer än så avslöjar jag inte, utan ni får istället vänta spänt på det färdiga resultatet!

Vi hörs snart igen, Jonna!

Ett halvt år kvar!

18-19 febrauari 2019

Hej allihopa Jonna här!

Sen vi hördes sist har jag pluggat på min hemläxa och hunnit med två träningsdagar i Östersund.

 

Denna gång fick jag möjligheten att träffa Sanna som jobbar som sjukgymnast på sjukhuset i Östersund. En otroligt härlig person som kom med mycket bra och värdefull kunskap. Vi gick igenom förflyttningar och mobiliseringsrestriktioner för knä- och höftplastik. Vi provade t ex att hjälpa en patient upp ur sängen, förflyttning till rullstol samt att gå med kryckor. Är otroligt glad och tacksam för all hjälp jag får inför VM! 

Tidigare tillfällen har vi lagt mycket fokus på case och att få engelskan att flyta. Denna gång fokuserade vi mer på teknik i förflyttning då vi hade möjligheten att få proffshjälp av Sanna!

I mars åker jag på lagträff, denna gång till Lillsveds på Värmdö. Det ska bli roligt att träffa resten av laget igen och bli lika inspirerad som sist!

Vi hörs mer framöver, Jonna

 

18-19 februari 2019

Hej Cina här!

Det går inte an att sitta och vänta av tiden inte. Vi vill ju göra vårat allra bästa hela vägen!

 

Två dagar i februari kom Jonna upp till mig i Östersund för träning.Hemläxan som Jonna fått inför dagarna var utförd och inläst. Ordning och reda ska det vara. Vilken vinnarskalle hon är! Det är kul och värdefullt att ses. För mig som coach är det så skönt att känna att Jonna ger allt och jobbar stenhårt mellan träffarna. Vi vill ju så gärna komma i mål med resan och veta att allt vi har gjort inte är förgäves. Förvalta förtroendet på bästa sätt och sätta både yrkesutbildningar, vårdarbete och yrkestävlingar på kartan!

 

Sjugymnast Sanna Mullen   Arbetsterapeut Emma Olsson

De här två dagarna släppte vi lite på engelskapratet och casejobbet och fokuserade på speciella övningar som kan komma på tävlingen. Jag tog hjälp av Sanna Muller, en superduktig sjukgymnast som hjälpte oss med frågor och funderingar kring opererade höfter och knän. Vi är så tacksamma för all hjälp vi får. När jag ställde frågan till Sanna så fick jag svaret: Jaaa vad kul, jag kommer klockan 18 så kör vi på. Jätteroligt!! Vi fick även bra tips och råd av Emma Olsson som är arbetsterapeut.

Det blev en lång dag och en sen middag, men mycket värdefull kunskap fick vi packa med oss på den här etappen av resan – om ett halvår är vi vid slutstationen!

Det är mycket att göra innan och vi är glada att få dela den här upplevelsen både med varandra och alla Er - våra fantastiska medresenärer. Ni kanske inte tror det, men varje hejarop, varenda gång någon hör av sig på mail eller sms och frågar hur det går så betyder det massor och får oss ännu mer taggade! Det är ni som hör av er som är de som puttar på i uppförsbackarna ska ni veta! Ett halvår kvar! Tack ni som hör av er!

Lite annat prat och plugg hann vi med. Vi skrattar gott så vi viker oss när vi pratar om min ”tidslinje” som jag bestämt hävdar går att använda till – typ vadsomhelst (som att leverera på ett VM t ex). Det kan vara den långa tiden innan tävlingen, det kan vara träningstiden, det kan vara tävlingstiden där varje case är sisådär trekvart. Det är för att vara på topp de 45 minuterna vi jobbar hårt. Humor är en viktig del i det här och vi har verkligen kul även om vi tar allt på stort och ödmjukt allvar. Vi pratar mycket om vilken stor och fin upplevelse det här är, både målet i augusti och vägen dit! Vi har ett fantastiskt yrke och det här är en guldkant!

Ytterligare två dagar gick snabbt. Nu väntar lagträff för Jonna i mars sedan ses vi igen i april och vi hörs av ofta, ofta!!

Så HEJA SVERIGE, HEJA OSS och HEJA ALLA ER SOM STÖTTAR!!

Vilken resa (som också går att rita som en tidslinje…)

Resan fortsätter

14-15 januari 2019

Hej, Jonna här!

Sen vi sågs sist har jag utöver att fira jul med familjen också hunnit träna en del. Några dagar innan jul sågs jag och Maria Wahlberg för att träna case. Maria var lärare till mig under gymnasiet och det var också hon som coachade mig inför SM.

 

Förra veckan var Cina här i Stockholm för träna vidare tillsammans med mig. Måndagen spenderade vi på Clinicum, vilket är min arbetsplats, Danderyds sjukhus KTC. Fantastiskt fina och bra lokaler att träna i.

 

På tisdagen träffades vi på Consensum i Sollentuna, min tidigare gymnasieskola. Där tränade vi vidare och fick även besök av Ann Gripenlöf från Vård- och omsorgscollege kansli.

Vi har lagt mycket fokus på kommunikationsträning. Då jag upplever det som mitt största hinder lägger jag mycket fokus på det. Det börjar kännas mer bekvämt med engelskan och det är kul att se framsteg!

Vill avsluta detta inlägg med att rikta ett stort tack till personalen på Clinicum. Tack för ert härliga bemötande samt att ni lånar ut era fina lokaler, det uppskattas något enormt!

Är glad och tacksam över att ha så många med mig på denna resa. Vård- och omsorgscollege, SKL, Vårdföretagarna, Kommunal, Yrkeslandslaget, Clinicum, en stöttande arbetsgivare samt min tidigare gymnasieskola Consensum.

I februari åker jag till Östersund, tills dess har jag fått hemläxor att träna på! 

Vi hörs snart igen, Jonna!

14-15 januari 2019

Hej alla och god fortsättning på det nya året!

Jag hoppas att allt är väl och att ni gör er del i förberedelserna för VM. Ja, ni vet…fortsätter med glada tillrop och allt fina stöd! Det betyder verkligen massor för oss. Tänk ändå vad lagarbete kan göra. Vi pratade om det förra veckan när jag fick åka till Sollentuna och träna med Jonna. Lagarbetet. Att vi får uppleva det här tillsammans. Alla som följer med på resan och ”bär väskor” genom att stötta, upplåta lokaler och vara glada. Det betyder massor!

Tiden går fort, och det är mycket som ska hinnas med. Jonna är en härlig resekamrat och en fantastisk ambassadör för vårt fina viktiga yrke. Helt rätt att skicka i frontlinjen på ett Yrkes VM! Vi jobbar på, det ska filas på engelskan och just nu tränar vi mycket på att kommunicera på engelska. Viktigt att lägga grunden för att sedan kunna spetsa in oss på tävlingsuppgifterna som vi får i juni, tre månader innan tävlingen. 

När vi tränade i lokalerna på Consensum, där Jonna gick sin utbildning fick vi besök av Ann från Vård- och Omsorgscollege och då passade vi på minsann. Hon fick agera nyanställd/elev och fick finfina instruktioner på engelska av Jonna hur man bäddar en säng med en medvetslös patient. Det gäller att ta alla tillfällen att öva.

Det blev träning, fina samtal om det som komma skall (TÄNK att om sju månader är vi i Ryssland på VM..) sen fick vi även en viktig dos av skratt och skoj också!

I februari fortsätter vi packandet inför resan, då Jonna har gjort sin hemläxa och kommer till mig i Östersund. Vi packar kunskap och färdighet för att på bästa sätt kunna representera Sverige, yrkesutbildningarna och det som är det bästa :vårat undersköterskeyrke som vi är så stolta över!

Så öva på hejaropen och häng med vetja det här blir en härlig resa på sju månader med Grand Finale i Kazan!!

Vi ses Cina!

Första landslagsträffen

6-9 december 2018

Hej alla i advent!

Äntligen dags för den fösta lagträffen då laget samlades för att lära känna varandra. Knyta kontakter, få vänner för livet och utbyta en massa erfarenheter.

  

Det var många punkter på programmet. Skor och tröjor provades, fotografier togs och en väldig massa information förmedlades. Den tid tävlande och expert fick tillsammans använde vi till att prata om tävlingen, vad som ska komma och hur vi ska lägga upp träningen. Jonna passade på att beta av de quiss som göras innan tävlingen (himla bra gjort tycker Cina)!     

Stort fokus på teambuilding och mental träning. Vi åker som ett lag för Sverige även om vi tävlar i en hel massa olika yrken. Viktigt att få vara tillsammans och svetsas ihop!!

En del i den mentala träningen och att bygga teamet gjorde vi i små roliga tävlingar, där vi jobbade i mindre grupper. Isskulptering var en sådan rolig utomhusövning. Att bygga det högsta spagettitornet med de få saker vi fick att jobba med var en annan. Mycket skratt och med tanken att bygga världens viktigaste landslag!

Förresten…vilken grupp som vann spagettibyggandet?? Det gjorde VI!! Ingen seger i isskulpterandet men Jonnas och övriga deltagares insats var verkligen imponerande!

 

Så var vår landslagshelg, vi är på väg. Det känns så kul att få fortsätta resan! Det är så viktigt att visa på vikten av yrkesutbildningar och att vi gör skillnad tillsammans!

Massor av jobb väntar Jonna och Maria, Jonnas lärare på Consensum. De ses redan nu innan jul och i januari träffas jag och Jonna för att fortsätta träningen. Det är så spännande att uppleva allt det här TILLSAMMANS, vi två och hela laget. TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!!

Så vi hoppas att Ni alla finns där med goda tankar, glada hejarop och stöttning allt behövs och allt värmer!!

Kram Cina och Jonna

 

Vi är på väg!

21-22 november 2018

Hej Jonna här - I skrivande stund sitter jag på tåget mot Stockholm efter två dagars träning i Östersund. Det har varit två innehållsrika och väldigt roliga dagar. Vi har lagt mycket fokus på att få igång case-tänket och få det att flyta på. Tävlingarna i Ryssland kommer att utföras på engelska vilket jag personligen tycker är min största utmaning. Mitt mål är att samtalen ska flyta på lika bra som när jag talar svenska och att det ska kännas naturligt och bekvämt.

     

Det är så kul att vara igång med träningen, tänk vilken resa vi har framför oss!

Om 2 veckor ses jag och Cina igen, då är det dags för första lagträffen!! Jag ser framemot att träffa resten av landslaget :) / See you Jonna

Hej Cina här - Nu känns det att vi är på väg! Den här veckan fick jag ta emot Jonna här hemma i Östersund för två dagars träning. Det är mycket att bena ut, dels praktiska saker. Vi lade stor del av tiden på att komma in i case-tänket hur det går till och vad Jonna behöver tänka på.

Vi har gått igenom både händelser och case med information och praktiska moment.  Pratat om casen, vad som är viktigt och vad som kan vara luringar i tävlingen. Oväntade saker som kan hända t ex en patient som faller.

 

Det är svårt och massor att tänka på och tiden går fort. Vi höll på till sena kvällen för att nyttja tiden. Det som känns bra är att vi trivs så bra med varandra och är glada att få göra det här tillsammans och att vi vill göra vårt allra, allra bästa med möjligheten!

Jonna fick även träffa och prata med Micke som tillsammans med Mattias tävlade i London 2011. Nyttigt och bra att få prata med och ställa frågor till någon som verkligen vet hur det är att vara tävlande!

Två intensiva träningsdagar med hårt jobb. Många skratt också när det kanske inte gick som vi tänkt eller när engelskan blev svengelska och allt blev tokigt!

Men nu är vi igång och ser mycket fram emot första lagträffen om två veckor där vi förutom att träffa laget även får tid att träffas vi två. Självklart har Jonna fått hemläxa som ska redovisas. Varenda minut av träning är viktig och vi är överens om att det här äventyret och den här resan tillsammans gör vi helhjärtat och med stolthet. För oss och varandra. För landslaget. För Sverige och för vårt fantastiska yrke!!

Vässa tummarna och öva på hejaramsorna hörni, NU ÄR VI PÅ VÄG! /Cina

Ny resa – Nytt äventyr - Ny medresenär

16-17 oktober 2018

Nu börjar en ny resa mot ett nytt VM. Yrkes-VM i Kazan i augusti 2019.

Det är stort och spännande att få börja jobba med det här nu. Äntligen!

Med mig på resan den här gången är Jonna Mjörnell. Det är hon som genom att vinna Yrkes-SM får representera Sverige och Yrkeslandslaget i VM.

Jag heter Cina Johansson och jobbar som koordinator/undersköterska och huvudhandledare vid Östersunds sjukhus. Jag är yrkesexpert för Yrkeslandslaget inom vård och omsorg eller Health and Social Care som det heter i tävlingssammanhang. Jag är även domare vid Yrkes-VM i Kazan.

Jonna och jag ses några dagar varje månad för att träna och förbereda oss. Däremellan får vi fantastisk hjälp av Jonnas lärare från gymnasiet, Maria Wahlberg vid Consensum i Sollentuna.

     

Jonna Mjörnell och Maria Wahlberg

Den här gången, vid den första träffen blev det mycket planering, mycket genomgång och många tankar. Ett litet snabbt test på hur vi kommer att träna han vi med i alla fall. Allt kommer ju att ske på engelska.

Tillsammans låter vi Er följa med på förberedelser och träning genom att blogga och visa bilder. Vi hoppas såklart på en massa hejarop och många, många tummar som hålls. Så nu kör vi!!/ Cina

Hej hallå Jonna här!!

Nu undrar ni kanske vem jag är? Jag heter Jonna Mjörnell, är 20 år gammal och bor i Stockholm.

Jag tog studenten 2017 från vård- och omsorgsprogrammet på Consensum i Sollentuna och har sen dess jobbat som undersköterska på Strokeenheten på Danderyds sjukhus.

Ända sen jag var fem år har jag sagt att jag ska bli sjuksköterska, en dröm som jag har än idag. Mitt yrkesval har av den anledningen alltid varit självklart, jag vill jobba med människor.

När jag inte är på jobbet hittar man mig i stallet hos hästarna. Hästarna är och har alltid varit en stor del av mitt liv.

Jag vågar påstå att jag har världens bästa jobb och jag är tacksam över att jag ska få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha! Hoppas ni vill följa resan mot VM tillsammans med mig!

 

Save the date 5 december Rikskonferens

Nationella Kompetensrådet - NKR

Handbok för arbetsplatser som vill arbeta språkutvecklande.

ESF-projekt

Nya riktlinjer för validering

Tack, för 10 år av samverkan!