Bilder från Rikskonferensen 2017

tisdag, 5 december 2017

Årets rikskonferens arrangerades den 29 november på Essinge Konferenscenter i Stockholm och slog även i år publikrekord! Drygt 220 personer närvarade. Här ser du bilder från dagen samt de presentationer som visades. 

"Välkomna!" hälsar Agneta Jöhnk, ordförande i föreningen Vård- och omsorgscollege styrelse och representant för Sveriges Kommuner och Landsting, som även var moderator under förmiddagen. 

Dagens första programpunkt var gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström som pratade om kompetensförsörjning och utbildningspolitik. Se hennes presentation här!

Därefter fick vi ta del av några röster om attraktiva arbetsplatser i vård och omsorg utifrån olika verksamhetsområden. För att synliggöra de olika perspektiven medverkade parterna som är medlemmar i föreningen Vård- och omsorgscollege. Dessa representerades av Agneta Jöhnk (chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL), Inga-Kari Fryklund (förbundsdirektör för Vårdföretagarna), Emma Ölmebäck (gruppledare på avtalsavdelningen på Kommunal) och Mari Eriksson (VD för Famntaget Omsorg och representant för KFS).

Utmärkelsen "Årets Handledare 2017" tilldelades Görild Wikhaug Johansson från Sandvikens kommun, för bland annat hennes förmåga att anpassa och lägga ansvar på eleverna utifrån deras förutsättningar och få alla elever att känna sig välkomna, sedda och som en del av arbetslaget. Grattis Görild!

Priset delades ut av Katarina Storm Åsell, utredare på SKL och representant i VO-College nationella råd som även utgör juryn för utmärkelsen.

På eftermiddagen gick moderatorskapet över till Emma Ölmebäck, representant för Kommunal i VO-College styrelse. Hon började med att intervjua Sebastian Sundberg som tävlade i vård och omsorg under yrkes-VM i Abu Dhabi, hösten 2017. Se de bakgrundsbilder som visades här! 

Mats Andersson från Svenska ESF- rådet var på plats berättade om varför de valt att satsa medel på ett nationellt projekt i VO-College regi. Carin Bergström från VO-College kansli tog sedan över för att berätta om helheten och de olika delarna i projektet "Fokus Yrkesutbildning VO". Se deras presentation här!

Margaretha Allen och Anita Attestål, Göteborgsregionens Kommunalförbund berättar om att möta var och en, resultat och tips från ESF-projektet College Väst utifrån tillgänglighet, möjligheter och förutsättningar på arbetsplatserna och i skolorna. Se deras presentation här! 

Fredrik Löfgren och Sofia Thunberg presenterade visioner och aktuell forskning och teknologisk utveckling i framtidens vård- och omsorgsverksamhet. Se deras presentation här!

Avslutningsvis fick deltagarna konkreta tipps kring hur arbetsgivare kan samverka för att möta gemensamma utmaningar kopplat till kompetensförsörjning. Jenny Wallménius Höög från region Värmland berättade om gemensamma insatser för att möta utmaningarna i Värmland. Se hennes presentation här!

Zenita Cider, VO-College kansli avslutade dagen och hälsade deltagarna välkomna till nästa års rikskonferens som blir ett jubileum för att fira att VO-College fyller 10 år!

 

Minns du Rikskonferensen 2016?

 

 

Nationella Kompetensrådet - NKR

Språkombudet som resurs på arbetsplatsen

ESF-projekt

Nya riktlinjer för validering

Tack, för 10 år av samverkan!

Jubileumskonferensen 4-5 december 2018