Många provade på vård och omsorg i Gävle och Hudik under vecka 50

fredag, 28 december 2018

Unga arbetssökande fick prova på och lära sig mer om arbete inom vård och omsorg

10-13 december arrangerade Vård- och omsorgscollege tillsammans med Arbetsförmedlingen för andra året i rad Vård- och omsorgsdagar. Under sammantaget fyra dagar i Gävle och Hudiksvall fick unga arbetssökande träffa yrkesambassadörer från olika verksamhetsområden inom vård och omsorg och utmana sig själva och lära sig mer om yrkena i upplevelsebaserade verkstäder. Ett härligt gäng ungdomar och kunniga yrkesambassadörer resulterade i bra dagar som gav mersmak!

Under en av dagarna i Gävle hade vi besök från P4 Gävleborg som direktsände från upplevelseverkstäderna. Sveriges Radio har tagit bort inslaget enligt rutin eftersom 30 dagar eller mer gått sedan det sändes.

11/12 i Gävle och 13/12 i Hudiksvall arrangerades också en rekryterings- och utbildningsmässa i anslutning till de upplevelsebaserade verkstäderna. Båda mässorna hade några hundra besökare och på plats fanns arbetsgivare inom vård och omsorg, utbildare på gymnasial och eftergymnasial nivå, Kommunal och Arbetsförmedlingen. Besökare kunde också kika in i de upplevlesebaserade verkstäderna som under mässan höll "Öppet hus" samt se informationsfilm om yrket undersköterska i 3D-glasögon. 

De upplevelsebaserade verkstäderna hade liksom förra året tema Funktionshinder, Hälso- och sjukvård, Socialpsykiatri och Äldreomsorg.

I Funktionshinderområdesrummet fick deltagare i Gävle bland annat prova att stötta en av yrkesambassadörerna när hen skulle genomföra en uppgift. Det visade sig inte vara så lätt att hjälpa till utan att ta över!

I Hudiksvall fick deltagare bland annat prova att sitta i en musiksittsäck, vilken förstärker musikupplevelsen genom vibrationer.

 

Hälso- och sjukvårdsrummet fokuserade på båda orterna på barn- och ungdomsvård. I Hudiksvall fick deltagarna bland annat prova på att sätta andningsstöd på en docka. I Gävle fick deltagarna bland annat se och prova hur sondmatning går till (se bilden ovan).

På båda orterna fick deltagare chans att vinna priser, bland annat genom klurig frågetävling eller genom att köra elrullstol genom en bana så snabbt som möjligt. Lätt som en plätt tänkte många - men det visade sig vara svårare än förväntat!

En docka som spelar musik? Javisst! I äldreomsorgen används dessa i omsorg om personer med demenssjukdom. I Gävle fick deltagarna bland annat testa på hur en sådan fungerar och se skillnaden en pedagogisk dukning kan göra. I Hudiksvall fick modiga deltagare prova på att förflyttas med hjälp av en lyft.

Socialpsykiatrirummet i Gävle utmanade deltagarna genom ett bord fyllt med obehagliga grejer.  I Hudiksvall fick deltagarna lära sig mer om hur psykisk ohälsa påverkar vardagslivet. Yrkesambassadörerna berättade sedan hur stöd till personer med psykisk ohälsa kan se ut.

Ett stort tack till alla deltagare, yrkesambassadörer och arbetsförmedlare som bidrog till fyra toppendagar!

Nyheter

 • 27jun2019

  Semesterstängt på kansliet 8-28 juli

 • 18jun2019

  Lenita Granlund och Per Nordenstam - nya ledamöter i VO-College styrelse

 • 18jun2019

  Nytt metodmaterial för validering presenterat för engagerade lärare

 • 17jun2019

  Slutbetänkande - Skyddad yrkestitel för undersköterska

 • 8maj2019

  Save the date Rikskonferens 5 december

 • 29apr2019

  Skyddad yrkestitel för undersköterskor

 • 23apr2019

  Resultat av ESF-projektet Fokus Yrkesutbildning VO

 • 26mar2019

  Workshop om validering

 • 8mar2019

  Furuboda folkhögskola – den första certifierade folkhögskolan

 • 5feb2019

  Nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildning till Stödpedagog