Annika Andersson ny ordförande för Vård- och omsorgscollege Skåne

måndag, 21 januari 2019

Annika Andersson är till vardags omsorgsdirektör i Helsingborg. Från och med januari 2019 är hon också ordförande i Vård- och omsorgscollege Skåne. I collegesammanhang har hon dock varit med förr – hon var en av initiativtagarna till college i nordöstra Skåne.
”När vi startade upp i nordöstra Skåne var det för att vi såg de gemensamma utmaningarna – både den demografiska med av allt fler äldre, men också att intresset för branschen är lågt. Hur skulle vi kunna jobba tillsammans med de här frågorna?” berättar Annika.

Nu är det alltså collegesamverkan på regional nivå som står näst på tur. Vilka möjligheter ser Annika med det regionala collegearbetet 2019?

”Några exempel - att vidga vår verksamhet till att också innefatta kompetensutveckling för fler yrkesgrupper, till exempel arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Och att få arbetsgivarna att se möjligheterna med prao, som nu är obligatoriskt i årskurs åtta och nio. Om vi skapar en praoupplevelse som är ett minne för livet, kommer vi också få fler framtida medarbetare.”

Utmaningen, menar Annika, är att tydliggöra vad collegesamverkan faktiskt innebär.

”Det handlar om samverkan! Hur kan vi vara attraktiva arbetsgivare? Hur kan vi locka fler till branschen? Det är det collegesamverkan handlar om! Men det gäller att visa vad det konkreta värdet är för våra medarbetare, chefer och politiker - för det finns vinster för alla.”

Nyheter

 • 10okt2019

  Startskott för skoltävlingar i vård och omsorg

 • 23sep2019

  VO-College Fyrbodal – goda möten utvecklar regionalt och lokalt arbete

 • 23sep2019

  Vård- och omsorgscollege medverkar i Skolverkets försök med yrkesprov

 • 13sep2019

  Jonnas tips – Så blir du en av världens bästa undersköterskor

 • 6sep2019

  Välkommen till språkdagen 4 december i Stockholm

 • 2sep2019

  Välkommen till Rikskonferens 2019

 • 28aug2019

  Brons i Yrkes-VM till undersköterskan Jonnas Mjörnell

 • 16aug2019

  Filmen om Jonna

 • 7aug2019

  Yrkes-VM i Kazan – Snart dags för Jonna

 • 27jun2019

  Semesterstängt på kansliet 8-28 juli