Regionala deltävlingar inför Yrkes-SM

Den 21 januari 2020 arrangeras regionala deltävlingar för att kvalificera elever och yrkesverksamma till Yrkes SM i vård och omsorg. Deltävlingarna hålls i Falköping, Härnösand, Linköping, Ljungby och Malmö.

Vinnarna av deltävlingarna går vidare och tävlar vid Yrkes SM i Helsingborg den 22-24 april 2020. Hen som vinner Yrkes SM kommer ingå i det svenska Yrkeslandslaget och tävlar vid Yrkes VM i Kina 2021.

Gymnasieskolor på sex orter, spridda över landet, arrangerar deltävlingar. Arrangörerna är Ållebergsgymnasiet Falköping, Härnösands gymnasium, Bigittaskolan Linköping,  Sunnebogymnasiet i Ljungby, Universitetsholmens gymnasium Malmö och Rudbecksgymnasiet Örebro.

Ort   Mejladress till kontaktperson

Falköping

  Else-Britt Persson
Härnösand   Andreas Vikdahl

Linköping

  Magdalena Hammar

Ljungby

  Jakob Wide

Malmö

 

Elisabeth Olanders

 

   

Ett syfte med yrkestävlingar är att synliggöra yrkesområdet och visa vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg. Det är viktigt att känna till att det finns förväntningar på de tävlande att medverka i olika marknadsföringsinsatser.

De tävlande och deras coacher får räkna med att lägga mycket tid och engagemang på tävlingen.

Anmäla tävlande

Skolor som vill vara med och tävla anmäler elever eller yrkesverksamma tidigare elever till deltävlingarna till den deltävling som passar bäst. Antalet tävlande per deltävling är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Om en skola har flera elever som vill tävla får de ordna en utslagstävling på hemmaplan. Endast en tävlande per skola kan vara med i en regional deltävling.

Anmälningstiden startar klockan 12 den 11 november och slutar klockan 12 den 9 december. Skolor som inte hinner ordna uttagningar före den 9 december kan anmäla sig och komplettera med namn senast den 20 december. Anmälan är bindande och ska göras inom angiven tid för att vara giltig.

Skolan gör sin anmälan här

Kostnader

Anmälningsavgiften till deltävlingen är 750 kr och betalas av skolan när den har fått bekräftelse om plats. I avgiften som betalas till arrangören av deltävlingen ingår lunch och fika för tävlande och en coach. Arrangören står för kostnaderna kring deltävlingen med undantag för resor. Dessa ska skolan betala själv.

Tävlingscase att öva på

Tävlingen är utformad som ett rollspel med statister där den tävlande får olika uppgifter att lösa. Hur väl den tävlande klarar uppgifterna bedöms utifrån fem givna kriterier.

Ett övningscase finns att öva på inför tävlingen. Du hittar det under bifogade filer. 

Bedömningskriterier

  • Vårdtagare i fokus - etiska färdigheter 
  • Interaktions- samarbets- och kommunikationsförmåga    
  • Behärskande av arbetsprocessen, arbetsmetoder, arbetsmaterial och arbetsredskap      
  • Behärskande av arbetssäkerhet, ergonomi och estetiska färdigheter 
  • Självutvärdering                                                                                                                                                                                             

Förutsättningar för att tävla

De som tävlar ska gå tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet, vuxenutbildningen eller vara yrkesverksamma inom vård och omsorg och ha fullföljt Vård- och omsorgsprogrammet. Tävlande får inte vara äldre än 21 år under 2020 på grund av åldersgränser på internationell nivå. Den som är yrkesverksam anmälas av sin tidigare skola.

Tävlande ska ha godkänt i samtliga avslutade kurser alternativt yrkesexamen, vilket är en förutsättning för att få tävla i SM. Om kravet inte uppfyllts går SM-platsen till den som är bäst placerad i turordning i samma deltävling. Goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tävla.

 

 
 

Löpande info om Äldreomsorgslyftet

Nyheter och tips till följd av coronavirus

Nominera en ambassadör för vård- och omsorgsyrket

Testa nya succékonceptet för skoltävlingar

ESF-projekt

Nationella Kompetensrådet - NKR