Regionala deltävlingar inför Yrkes-SM

Den 21 januari 2020 hålls regionala deltävlingar för uttagning till Yrkes-SM samma år. Deltävlingarna hålls på olika orter i landet och arrangeras av regionala VO-College.

Skolor som vill vara med och tävla anmäler elever eller yrkesverksamma tidigare elever till deltävlingarna. Anmälan görs direkt till den deltävling som passar bäst. Antalet tävlande per deltävling är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Ett syfte med yrkestävlingar är att synliggöra yrkesområdet och visa vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg. Det är viktigt att känna till att det finns förväntningar på de tävlande att medverka i olika marknadsföringsinsatser.

De tävlande och deras coacher får räkna med att lägga mycket tid och engagemang på tävlingen.

Vinnarna av deltävlingarna går vidare och tävlar vid Yrkes-SM i Helsingborg 22-24 april 2020. Vinnaren av Yrkes-SM kommer ingå i det svenska Yrkeslandslaget och tävlar vid Yrkes-VM i Kina 2021.

Tävlingscase att öva på

Under tävlingen får de tävlande olika uppgifter att lösa i ett vård- och omsorgscase. Ett rollspel med statister. För att de ska kunna träna inför deltävlingen finns ett case att öva på. Det ligger under bifogade filer.

Förutsättningar för att tävla

De som tävlar ska gå tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet, vuxenutbildningen eller vara yrkesverksamma inom vård och omsorg och ha fullföljt Vård- och omsorgsprogrammet. Tävlande får inte vara äldre än 21 år under 2020 på grund av åldersgränser på internationell nivå. Den som är yrkesverksam anmälas av sin tidigare skola.

Tävlande ska ha godkänt i samtliga avslutade kurser alternativt yrkesexamen, vilket är en förutsättning för att få tävla i SM. Om kravet inte uppfyllts går SM-platsen till den som är bäst placerad i turordning i samma deltävling. Goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tävla.

 

 
 

Slutbetänkande - Skyddad yrkestitel för undersköterska

Save the date 5 december Rikskonferens

Nationella Kompetensrådet - NKR

Handbok för arbetsplatser som vill arbeta språkutvecklande.

ESF-projekt

Nya riktlinjer för validering