Yrkesutbildningar med många möjligheter!

Går du redan en utbildning inom vård och omsorg, eller funderar du på att göra det i framtiden? Under den här sidan kan du läsa om de utbildningar som finns inom Vård- och omsorgscollege, vad som krävs för att få diplom och vad säger arbetsgivarna? Finns det jobb efter utbildningen? Och vad är egentligen Vård- och omsorgscollege?

Det här är Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege (eller VO-College som det ibland förkortas) är ett samarbete mellan skolan som du går på när du läser en av alla de utbildningar som finns inom området, arbetsgivaren som vill anställa dig när du är klar och fackförbundet som stöttar dig i frågor som gäller din arbetsplats och din anställning. Det här samarbetet sker under ”paraplyet” Vård- och omsorgscollege där frågor som exempelvis APL-platser, handledare, arbetsmiljö, karriärvägar, utveckling, kompetens och jämställdhet diskuteras. Allt detta för att du ska ha rätt förutsättningar för att få jobb efter din utbildning, kunna utvecklas vidare på din arbetsplats och vara en bra medarbetare för dina kollegor och de brukare eller patienter som du möter i ditt arbete.

När du går en utbildning inom Vård- och omsorgscollege får du den kompetens som efterfrågas av arbetsgivaren. Här har alla chansen att tycka till och på så sätt formas utbildningen efter hur arbetslivet faktiskt ser ut. Det gör dig attraktiv!

Du kan alltid fråga en utbildare om de ingår i Vård- och omsorgscollege

Så här ser loggan ut!    

Vad säger arbetsgivaren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utbildningar för både ungdom och vuxen

Du kan gå en utbildning inom ett Vård- och omsorgscollege både som ungdom och som vuxen. Vård- och omsorgscollege finns utspridda över hela Sverige! Här hittar du ditt närmaste college och vilka utbildningar de kan erbjuda.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet är en treårig gymnasieutbildning som leder till en yrkesexamen. Efter vård- och omsorgsprogrammet kan du gå direkt ut i arbetslivet, eller välja att studera vidare på universitet eller högskola.

Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet är en treårig gymnasieutbildning som leder till en yrkesexamen. För att din utbildning ska vara en del av Vård- och omsorgscollege och för att du ska kunna få diplom, behöver du läsa inriktningen Socialt arbete, med yrkesutgång mot funktionshinderomsorgen. Som programfördjupning behöver du även läsa kursen Grundläggande vård och omsorg, samt Specialpedagogik 1 och 2. Efter barn- och fritidsprogrammet kan du gå direkt ut i arbetslivet, eller välja att studera vidare på universitet eller högskola. 

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet

Vuxenutbildning

På vuxenutbildningen kan du läsa 1500 poäng från Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet och få en fullständig utbildning som gör att du kan få diplom från Vård- och omsorgscollege och gå direkt ut i arbetslivet eller studera vidare. 

Läs mer om vuxenutbildning.

Vårdbiträdesutbildning 

På vuxenutbildningen finns det även möjligheten att läsa 800 poäng från vård- och omsorgsprogrammet och få ett intyg om genomförd vårdbiträdesutbildning. De kurser som ska ingå i vårdbiträdesutbildningen är: Hälsopedagogik, Medicin 1, Etik och människans livsvillkor, Psykiatri 1, Psykologi 1, Specialpedagogik 1 och Vård- och omsorgsarbete 1.

Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan är eftergymnasiala utbildningar som leder till jobb inom bl.a. vård och omsorg. Det finns flera yrkeshögskoleutbildningar som ingår i Vård- och omsorgscollege i olika delar i landet. Under fliken "Regioner" kan du läsa dig till vilka utbildningar som finns närmast dig. Observera att många av utbildningar går att läsa även på distans.

Läs mer om Yrkeshögskola

Diplom från Vård- och omsorgscollege

När du läst en hel utbildning och dessutom uppnått en viss poängnivå får du ett diplom från Vård- och omsorgscollege. Diplomet kan du använda när du ska söka jobb. Då ser arbetsgivaren att du har gått en bred utbildning som håller hög kvalité och som är anpassad efter verksamhetens behov. Du kan läsa mer om exakt vad som krävs för att få ett diplom genom att klicka här!

Livet efter studierna 

Livet efter studierna är full av möjligheter! Du kan välja att börja jobba direkt inom områden som sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder eller psykiatri. Om du vill fortsätta dina studier på en högre nivå så har du även möjlighet att söka dig vidare till univeristet eller högskola. 

Nationella Kompetensrådet - NKR

Den fantastiska resan mot äventyret!!

ESF-projekt

Kunskapsguiden - För dig inom hälsa, vård och omsorg

Sveriges Viktigaste Jobb!

Rikskonferens 2017