VO-College

Bengt Nilsson från Örkelljunga årets handledare i Skåne 2018

Från sjöman till LSS – möt Bengt, årets handledare i Skåne!

”Genom att skapa ett välkomnande klimat får Bengt varje elev att känna sig sedd. Med en skicklighet i att balansera krav och åtaganden med ett lugn och en god självinsikt, inspirerar han eleverna till samma arbetssätt.” Så lyder inledningen till nomineringen av årets handledare i Skåne, Bengt Nilsson, som jobbar inom LSS i Örkelljunga.

Men det var inom sjöfarten Bengts yrkesliv tog sin början.
- Jag var tretton år till sjöss, berättar Bengt. Började som jungman, slutade som befälhavare.

Trots att han inte hade någon gymnasieexamen lyckades han ta sig in på sjöbefälsskolan.

- Jag hade arbetslivserfarenhet istället! Och så tröttnade de väl på mitt tjat, säger Bengt och skrattar.

Arbetet på sjön lärde honom mycket som han har nytta av än idag, berättar Bengt. Mottot han lärde sig då är fortfarande rätt.
- ”Mina kollegor är mina ögon, jag är deras”. Vi ser efter och litar på varandra, då blir det bra.

 

Att byta bana

Det var på initiativ från familjen som Bengt sadlade om. Bengt arbetade då som speditör.
- Jag var ju alltid på dåligt humör. Min äldsta dotter stack en annons för ett jobb som personlig assistent i handen på mig. "Du ska ju jobba med människor, pappa", sa hon.

Det blev starten på Bengts yrkesliv inom omsorgen, som innehållit både äldreomsorg och LSS.
- Jag började jobba med en utåtagerande kille som haft många personalbyten tidigare. Han gjorde i princip allt för att få mig att sluta, men jag stod kvar. I början satt han hemma i lägenheten tjugofyra timmar om dygnet, ville och vågade inget annat. Sakta men säkert vidgade vi världen tillsammans. En av de sista resorna vi gjorde var att se Metallica på Ullevi. 68 000 i publiken! Det gick hur bra som helst. Ett minne för livet, både för honom och för mig, berättar Bengt.

 

Handledarrollen då?

Bengt har arbetat som handledare länge, men gick Vård- och omsorgscollege’ handledarutbildning 2015. En utbildning som gav nya insikter och perspektiv på hur man kan spegla och lära av andra människor, något som Bengt tror är extra viktigt i en mångkulturell värld. En bra handledare är enligt Bengt lyhörd, uppmuntrar eleven till egna funderingar och involverar kollegorna i handledaruppdraget. Om man ska tro nomineringen av Bengt så lyckas han utmärkt med sitt uppdrag.

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com