Jonnas resa till Yrkes-VM 2019

onsdag, 31 oktober 2018

Jonna Mjörnell vann tävlingarna i vård och omsorgs vid Yrkes-SM i Uppsala i april. Det betyder att hon är bäst i Sverige på vård och omsorg och nu börjar nästa äventyr. Jonna tävlar för Sverige i Yrkes-VM i Kazan, Ryssland augusti 2019.

Med på resan är hennes coach Cina Johansson. Jonna och Cina bloggar om sin väg mot Kazan.

Första landslagsträffen

6-9 december 2018

Hej alla i advent!

Äntligen dags för den fösta lagträffen då laget samlades för att lära känna varandra. Knyta kontakter, få vänner för livet och utbyta en massa erfarenheter.

  

Det var många punkter på programmet. Skor och tröjor provades, fotografier togs och en väldig massa information förmedlades. Den tid tävlande och expert fick tillsammans använde vi till att prata om tävlingen, vad som ska komma och hur vi ska lägga upp träningen. Jonna passade på att beta av de quiss som göras innan tävlingen (himla bra gjort tycker Cina)!     

Stort fokus på teambuilding och mental träning. Vi åker som ett lag för Sverige även om vi tävlar i en hel massa olika yrken. Viktigt att få vara tillsammans och svetsas ihop!!

En del i den mentala träningen och att bygga teamet gjorde vi i små roliga tävlingar, där vi jobbade i mindre grupper. Isskulptering var en sådan rolig utomhusövning. Att bygga det högsta spagettitornet med de få saker vi fick att jobba med var en annan. Mycket skratt och med tanken att bygga världens viktigaste landslag!

Förresten…vilken grupp som vann spagettibyggandet?? Det gjorde VI!! Ingen seger i isskulpterandet men Jonnas och övriga deltagares insats var verkligen imponerande!

 

Så var vår landslagshelg, vi är på väg. Det känns så kul att få fortsätta resan! Det är så viktigt att visa på vikten av yrkesutbildningar och att vi gör skillnad tillsammans!

Massor av jobb väntar Jonna och Maria, Jonnas lärare på Consensum. De ses redan nu innan jul och i januari träffas jag och Jonna för att fortsätta träningen. Det är så spännande att uppleva allt det här TILLSAMMANS, vi två och hela laget. TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!!

Så vi hoppas att Ni alla finns där med goda tankar, glada hejarop och stöttning allt behövs och allt värmer!!

Kram Cina och Jonna

 

Vi är på väg!

21-22 november 2018

Hej Jonna här - I skrivande stund sitter jag på tåget mot Stockholm efter två dagars träning i Östersund. Det har varit två innehållsrika och väldigt roliga dagar. Vi har lagt mycket fokus på att få igång case-tänket och få det att flyta på. Tävlingarna i Ryssland kommer att utföras på engelska vilket jag personligen tycker är min största utmaning. Mitt mål är att samtalen ska flyta på lika bra som när jag talar svenska och att det ska kännas naturligt och bekvämt.

     

Det är så kul att vara igång med träningen, tänk vilken resa vi har framför oss!

Om 2 veckor ses jag och Cina igen, då är det dags för första lagträffen!! Jag ser framemot att träffa resten av landslaget :) / See you Jonna

Hej Cina här - Nu känns det att vi är på väg! Den här veckan fick jag ta emot Jonna här hemma i Östersund för två dagars träning. Det är mycket att bena ut, dels praktiska saker. Vi lade stor del av tiden på att komma in i case-tänket hur det går till och vad Jonna behöver tänka på.

Vi har gått igenom både händelser och case med information och praktiska moment.  Pratat om casen, vad som är viktigt och vad som kan vara luringar i tävlingen. Oväntade saker som kan hända t ex en patient som faller.

 

Det är svårt och massor att tänka på och tiden går fort. Vi höll på till sena kvällen för att nyttja tiden. Det som känns bra är att vi trivs så bra med varandra och är glada att få göra det här tillsammans och att vi vill göra vårt allra, allra bästa med möjligheten!

Jonna fick även träffa och prata med Micke som tillsammans med Mattias tävlade i London 2011. Nyttigt och bra att få prata med och ställa frågor till någon som verkligen vet hur det är att vara tävlande!

Två intensiva träningsdagar med hårt jobb. Många skratt också när det kanske inte gick som vi tänkt eller när engelskan blev svengelska och allt blev tokigt!

Men nu är vi igång och ser mycket fram emot första lagträffen om två veckor där vi förutom att träffa laget även får tid att träffas vi två. Självklart har Jonna fått hemläxa som ska redovisas. Varenda minut av träning är viktig och vi är överens om att det här äventyret och den här resan tillsammans gör vi helhjärtat och med stolthet. För oss och varandra. För landslaget. För Sverige och för vårt fantastiska yrke!!

Vässa tummarna och öva på hejaramsorna hörni, NU ÄR VI PÅ VÄG! /Cina

Ny resa – Nytt äventyr - Ny medresenär

16-17 oktober 2018

Nu börjar en ny resa mot ett nytt VM. Yrkes-VM i Kazan i augusti 2019.

Det är stort och spännande att få börja jobba med det här nu. Äntligen!

Med mig på resan den här gången är Jonna Mjörnell. Det är hon som genom att vinna Yrkes-SM får representera Sverige och Yrkeslandslaget i VM.

Jag heter Cina Johansson och jobbar som koordinator/undersköterska och huvudhandledare vid Östersunds sjukhus. Jag är yrkesexpert för Yrkeslandslaget inom vård och omsorg eller Health and Social Care som det heter i tävlingssammanhang. Jag är även domare vid Yrkes-VM i Kazan.

Jonna och jag ses några dagar varje månad för att träna och förbereda oss. Däremellan får vi fantastisk hjälp av Jonnas lärare från gymnasiet, Maria Wahlberg vid Consensum i Sollentuna.

     

Jonna Mjörnell och Maria Wahlberg

Den här gången, vid den första träffen blev det mycket planering, mycket genomgång och många tankar. Ett litet snabbt test på hur vi kommer att träna han vi med i alla fall. Allt kommer ju att ske på engelska.

Tillsammans låter vi Er följa med på förberedelser och träning genom att blogga och visa bilder. Vi hoppas såklart på en massa hejarop och många, många tummar som hålls. Så nu kör vi!!/ Cina

Hej hallå Jonna här!!

Nu undrar ni kanske vem jag är? Jag heter Jonna Mjörnell, är 20 år gammal och bor i Stockholm.

Jag tog studenten 2017 från vård- och omsorgsprogrammet på Consensum i Sollentuna och har sen dess jobbat som undersköterska på Strokeenheten på Danderyds sjukhus.

Ända sen jag var fem år har jag sagt att jag ska bli sjuksköterska, en dröm som jag har än idag. Mitt yrkesval har av den anledningen alltid varit självklart, jag vill jobba med människor.

När jag inte är på jobbet hittar man mig i stallet hos hästarna. Hästarna är och har alltid varit en stor del av mitt liv.

Jag vågar påstå att jag har världens bästa jobb och jag är tacksam över att jag ska få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha! Hoppas ni vill följa resan mot VM tillsammans med mig!

 

Nationella Kompetensrådet - NKR

Jämställdhetspriset: VO-College Kronoberg är nominerade!

ESF-projekt

Nya riktlinjer för validering

Tack, för 10 år av samverkan!

Nätverksträff med regionala samordnare