Favorit i repris om Uppsalas Deltävlingen den 23 januari 2018

onsdag, 13 februari 2019

I korthet gick tävlingen ut på att samtliga deltagare fick ta del av förutsättningarna för situationen och behovet av vård och omsorg. De hade ca 10 minuter på sig att ta del av problematiken kring ”patienterna” innan allt startade. Samma instruktion gavs till samtliga tävlande och ändå angrep undersköterskorna uppdraget på olika sätt, vilket medförde att vi i publiken fick ta del flera olika scenarier. De tävlande undersköterskorna mötte nämligen upp paret på olika olika sätt för att lösa deras situation och behov. 

På scenen fanns en man, som vi snart förstod hade Parkinson och som också hade ett sår på armen som skulle läggas om. Damen, hans hustru, var orolig och hade nyligen fått stomi. Både maken och hustrun var oroliga för att det var cancer som hon drabbats av. Båda bor kvar i det egna hemmet där den tävlande undersköterskan arbetar inom hemtjänsten. Mannen behöver hjälp med bl.a. förflyttning och påklädning.

I Lundellska skolans gymnastiksal, som under hela dagen var fullsatt, följde intresserade åskådare vad undersköterskorna gjorde och vad de kanske hade kunnat göra annorlunda.

Fem Vård och Omsorgs företag var också på plats för att passa på att berätta om vilka möjligheter som står till buds när eleverna gått ut sitt gymnasium.

De tävlande satte sig direkt in i vad som skulle ske och det hela blev mycket realistiskt. Statisterna är fantastiska och var mycket trovärdiga.

De tävlande var Denise Eldfast, Lundellska skolan och Uppsala Akademiska sjukhuset. Joanna Mjörnell, Consensum gymnasium och Danderyds sjukhus. Sandra Larsson, Cultus gymnasium och Uppsala Akademiska sjukhuset. Rebecka Bräck, Taseruds gymnasium, Arvika. Malin Bengtsson från Sundsvalls gymnasium.

Och vinnare av guldbiljetten till Yrkes-SM blev Joanna Mjörnell, Consensum gymnasium, Danderyds sjukhus. Ett stort grattis och välkommen åter till Uppsala i april.

Stort tack till arrangörerna för ett fantastiskt arrangemang!

Till er som inte kunde komma förbi idag, prioritera att göra det i april.

Ses då :)

Elisabeth Adriansson Sandberg

 

Nyheter

 • 20maj2020

  VO-College medverkar på TV-sänd temadag

 • 18maj2020

  Ny webbsida om yrken inom vård och omsorg

 • 18maj2020

  Nominera Årets handledare 2020 och tips från fjolårets vinnare

 • 7maj2020

  Minderårigas arbetsmiljö vid apl och Prao

 • 21apr2020

  Ändring i diplomregler och yrkespaketet för vuxenstuderande från 1 juli 2020

 • 16apr2020

  Två delprojektledare till ESF-projektet Validering vård och omsorg

 • 8apr2020

  Introduktionspaket för ny personal inom äldre- och funktionshinderomsorgen

 • 6apr2020

  Nyhetsbrev nr 1 2020

 • 2apr2020

  Fantastiska insatser i vård och omsorg under coronatider

 • 30mar2020

  Certifieringar inom samverkan 2019