Favorit i repris om Uppsalas Deltävlingen den 23 januari 2018

onsdag, 13 februari 2019

I korthet gick tävlingen ut på att samtliga deltagare fick ta del av förutsättningarna för situationen och behovet av vård och omsorg. De hade ca 10 minuter på sig att ta del av problematiken kring ”patienterna” innan allt startade. Samma instruktion gavs till samtliga tävlande och ändå angrep undersköterskorna uppdraget på olika sätt, vilket medförde att vi i publiken fick ta del flera olika scenarier. De tävlande undersköterskorna mötte nämligen upp paret på olika olika sätt för att lösa deras situation och behov. 

På scenen fanns en man, som vi snart förstod hade Parkinson och som också hade ett sår på armen som skulle läggas om. Damen, hans hustru, var orolig och hade nyligen fått stomi. Både maken och hustrun var oroliga för att det var cancer som hon drabbats av. Båda bor kvar i det egna hemmet där den tävlande undersköterskan arbetar inom hemtjänsten. Mannen behöver hjälp med bl.a. förflyttning och påklädning.

I Lundellska skolans gymnastiksal, som under hela dagen var fullsatt, följde intresserade åskådare vad undersköterskorna gjorde och vad de kanske hade kunnat göra annorlunda.

Fem Vård och Omsorgs företag var också på plats för att passa på att berätta om vilka möjligheter som står till buds när eleverna gått ut sitt gymnasium.

De tävlande satte sig direkt in i vad som skulle ske och det hela blev mycket realistiskt. Statisterna är fantastiska och var mycket trovärdiga.

De tävlande var Denise Eldfast, Lundellska skolan och Uppsala Akademiska sjukhuset. Joanna Mjörnell, Consensum gymnasium och Danderyds sjukhus. Sandra Larsson, Cultus gymnasium och Uppsala Akademiska sjukhuset. Rebecka Bräck, Taseruds gymnasium, Arvika. Malin Bengtsson från Sundsvalls gymnasium.

Och vinnare av guldbiljetten till Yrkes-SM blev Joanna Mjörnell, Consensum gymnasium, Danderyds sjukhus. Ett stort grattis och välkommen åter till Uppsala i april.

Stort tack till arrangörerna för ett fantastiskt arrangemang!

Till er som inte kunde komma förbi idag, prioritera att göra det i april.

Ses då :)

Elisabeth Adriansson Sandberg

 

Nyheter

 • 10okt2019

  Startskott för skoltävlingar i vård och omsorg

 • 23sep2019

  VO-College Fyrbodal – goda möten utvecklar regionalt och lokalt arbete

 • 23sep2019

  Vård- och omsorgscollege medverkar i Skolverkets försök med yrkesprov

 • 13sep2019

  Jonnas tips – Så blir du en av världens bästa undersköterskor

 • 6sep2019

  Välkommen till språkdagen 4 december i Stockholm

 • 2sep2019

  Välkommen till Rikskonferens 2019

 • 28aug2019

  Brons i Yrkes-VM till undersköterskan Jonnas Mjörnell

 • 16aug2019

  Filmen om Jonna

 • 7aug2019

  Yrkes-VM i Kazan – Snart dags för Jonna

 • 27jun2019

  Semesterstängt på kansliet 8-28 juli