Yrkes-VM i Kazan – Snart dags för Jonna

onsdag, 7 augusti 2019

Mellan den 22 och 27 augusti pågår Yrkes-VM, världens tredje största tävling alla kategorier, i Kazan i Ryssland. Då ska 21-åriga Jonna Mjörnell, undersköterska på Danderyds sjukhus strokeenhet och medlem i det svenska Yrkeslandslaget, efter alla sina förberedelser äntligen tävla mot konkurrenter från hela världen i kategorin Health and Social Care.

Många har under det senaste året följt Jonna och hennes coach Cina Johanssons blogg på Vård- och omsorgscollege webbsida. Här har de skrivit om all träning och planering inför världstävlingen som nu står för dörren. Vård- och omsorgscollege håller i det praktiska inför tävlingen medan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Kommunal och Vårdföretagen sponsrar Jonna Mjörnells deltagande.

Vi ringde upp Jonna för att höra hur det känns när det snart är tävlingsdags.

Hur känns det nu när det snart är dags för tävling?

– Det är blandade känslor. Jag är både nervös och förväntansfull samtidigt som det känns en aning overkligt. När jag började yrkestävla för två år sedan, fanns det inte på min världskarta att jag skulle stå där jag står idag, bara några dagar ifrån att ställa upp i ett världsmästerskap. Som sagt är jag nervös, men framförallt känns det väldigt ärofyllt att få representera Sverige i ett yrke som jag är väldigt stolt över. Det ska bli häftigt att få göra det här ihop med resten av Yrkeslandslaget och jag tror och hoppas att det här kommer bli en upplevelse som jag sent kommer att glömma, säger Jonna Mjörnell.

Är du redo?

– Jag hoppas att jag är så redo som man kan bli. Jag har tagit vara på alla träningstillfällen och förberett mig så gott jag kan. Evenemanget i sig kommer nog att vara så mycket
större än vad jag någonsin kan föreställa mig, så jag hoppas att jag lyckas hålla
nerverna i styr, säger Jonna.

Hur laddar du upp så här i slutspurten?

– Jag försöker strukturera upp det sista och knyta ihop säcken med allt jag
tränat på det senaste året. Vi kommer också köra igenom ett flertal patientfall dagarna innan
avresa för att checka av det sista. Jag försöker även lugna mig själv och lyssna på råden jag får att lita på de kunskaper jag har och försöka tro på mig själv när det väl gäller, säger Jonna.

Vilka förväntningar har du på tävlingen och på ditt eget deltagande?

– Mitt sikte och mål har alltid varit att hamna på prispallen, men framförallt vill jag känna mig nöjd med min prestation när slutsignalen går. Jag ska verkligen försöka njuta av tävlingsdagarna och upplevelsen tillsammans med alla inblandade, avslutar Jonna Mjörnell.

Viktigaste rådet – var lugn, tänk logiskt

Cina Johansson är Jonnas coach och arbetar till vardags som koordinator/undersköterska och huvudhandledare vid Östersunds sjukhus. I Kazan är Cinas uppgift att vara ett stöd till Jonna, men hon är också där som en av flera internationella tävlingsexperter. Cina har redan hunnit med tre Yrkes-VM, både som expert och coach.

Vad innebär din uppgift som expert?

– Tillsammans med experterna från de övriga länderna ska jag förbereda tävlingsområdet, gå igenom tävlingsuppgifterna och domarkriterierna. Det innebär långa arbetsdagar innan tävlingen startar på riktigt. Under själva tävlingen är jag en av dem som dömer våra tävlande, det är fyra domarlag som dömer varsin zon. Slutligen, dagen efter tävlingen ska dokument och plan inför nästa tävling gås igenom och godkännas, säger Cina.

Vilket är ditt viktigaste råd till Jonna inför tävlingsstarten?

– Var lugn, tänk logiskt. Du har gjort allt du kan för att förbereda dig väl. Viktigast av allt – njut av upplevelsen, säger Cina.

Vilka förväntningar har du på Yrkes-VM 2019?

– Att det blir en glad och rolig upplevelse för våra tävlande, att tävlingen genomsyras av en positiv anda och fair play samt att våra tävlande får med sig en upplevelse för livet.
Jag ser också mycket fram emot att träffa de andra experterna och få utbyta erfarenheter och uppleva glada möten med dem som blivit mina vänner genom åren. Jag hoppas också knyta nya gemenskapsband med nya experter som tillkommit, säger Cina förväntansfullt.

Fakta om Yrkes-VM

Yrkes-VM, eller WorldSkills, arrangeras vartannat år sedan 1950. Endast Sommar-OS och herrarnas fotbolls-VM är större. I år tävlar 1 360 ungdomar från cirka 70 länder i över 50 olika yrkesgrenar. Från Sverige är det 28 unga som ingår i det svenska Yrkeslandslaget. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs. 

Följ Jonna under Yrkes-VM

Den som vill följa Jonnas tävlande i Yrkes-VM i Kazan kan göra det via VO-College Facebook-sida eller genom WorldSkills Swedens Facebook och Twitter samt WordSkills Swedens hemsida

Se Vård- och omsorgscollege Stockholms film om Jonna

 

Löpande info om Äldreomsorgslyftet

Nationella Kompetensrådet - NKR

Nyheter och tips till följd av coronavirus

Nominera en ambassadör för vård- och omsorgsyrket

Testa nya succékonceptet för skoltävlingar

ESF-projekt