Jonnas tips – Så blir du en av världens bästa undersköterskor

fredag, 13 september 2019

Öva och läs på om olika sjukdomar. Ta hjälp av kollegor och andra professioner. Glöm inte bort att fortsätta vara dig själv. Tips från Jonna Mjörnell, bronsmedaljör i vård och omsorg i Yrkes-VM 2019, till dig som är undersköterska och vill representera Sverige i nästa Yrkes-VM i Shanghai 2021.

Jonna Mjörnell är en av världens allra bästa undersköterskor. Hon vann brons i Yrkes-VM i Kazan, Ryssland i grenen vård och omsorg i slutet av augusti. Nu är vi nyfikna att höra hur det var i Kazan, och hur det känns att vara bronsmedaljör i världens tredje största tävling alla kategorier.

- Vi var 19 tävlande från olika länder och vi utgick från gestaltade vårdsituationer. Tävlingen var uppdelad i fyra zoner – sjukhusvård, dagvård, boendevård och hemsjukvård. Vi mötte patienter spelade av statister med olika sjukdomar och problem, berättar Jonna.

Den vårdsituation som Jonna gillade mest var ett av sjukhusfallen med en patient som hade ett subduralhematom, en blödning under skallbenet.

- Sjukhusarbetet är det som stämmer mest överens med mina vardagliga arbetsuppgifter. Där kände jag mig mest hemma, trygg och säker, säger Jonna.

- Det var långa och intensiva tävlingsdagar. Tuffast var att fortsätta kämpa trots motgångar.

- Allra roligast var att äntligen få visa upp det som jag har tränat på det senaste året. Samt att uppleva allting ihop med det svenska yrkeslandslaget och träffa alla fantastiska medtävlande från de andra länderna, säger Jonna.

Vad tänkte du när ditt namn ropades upp i Kazan under prisceremonin den 27 augusti?

- Jag blev chockad och överlycklig! Där och då var det ett enda stort lyckorus i hela kroppen. Nu i efterhand är jag otroligt glad och stolt över att jag tagit mig så långt.

Under året som gått tycker Jonna att hon har utvecklats mycket, både i sin yrkesroll och som person. Hon har breddat sin vårdkunskap genom att lära sig mer om olika sjukdomar och tillstånd.

- Men det jag tar med mig mest in i framtiden är att fortsätta vara mig själv i mitt yrke och göra det med hjärtat, säger Jonna.

Vad har sponsorerna SKL, Kommunal och Vårdföretagen betytt för dig?

- Otroligt mycket. Det har verkligen känts helt makalöst att folk har trott, satsat och pushat mig framåt. Utan mina sponsorer hade detta inte varit möjligt. Jag är otroligt tacksam över det stöd jag fått.

Vilket är ditt tips till den undersköterska som vill ta sig till Yrkes-VM i Shanghai 2021?

- Öva och läs på om olika sjukdomar, ta hjälp av kollegor och andra professioner. Glöm inte bort att fortsätta vara dig själv och visa upp vad du går för, låt din personlighet skina och bli en del i din yrkesroll, säger Jonna Mjörnell.

I Östersund bor Cina Johansson, som har varit Jonnas coach under det senaste året och också var med i Kazan. Hon jobbar till vardags som koordinator/undersköterska och huvudhandledare vid Östersunds sjukhus.

Hur känns det för dig som coach efter Jonnas bronsmedalj i Yrkes-VM?

- Det känns såklart helt fantastiskt! Jag är jätteglad och mycket stolt. Vi har jobbat väldigt hårt en lång tid, det här var en arbetsseger.

Varför tror du att just Jonna tog medalj?

- För att hon ser helheten runt patienten och har förberett sig väl. Hon har en naturlig fallenhet att se behoven och att möta patienten.

Som coach, vilket är ditt bästa tips till den undersköterska som vill ta sig till Yrkes-VM i Shanghai 2021?

- Ge järnet, det är värt upplevelsen, även om det är hårt jobb. Du måste vara beredd att offra tid och kraft. Men det är det värt för att få en massa kunskap, nya vänner och att få representera vårt fantastiska yrke, avslutar Cina Johansson.

 

 

Löpande info om Äldreomsorgslyftet

Nyheter och tips till följd av coronavirus

Nominera en ambassadör för vård- och omsorgsyrket

Testa nya succékonceptet för skoltävlingar

ESF-projekt

Nationella Kompetensrådet - NKR