Startskott för skoltävlingar i vård och omsorg

torsdag, 10 oktober 2019

I oktober 2019 går startskottet för skoltävlingar i vård och omsorg. Under fyra tillfällen runt om i hela landet anordnas skoltävlingar där elever som studerar på vård- och omsorgsprogrammet får tävla i vanligt förekommande vård- och omsorgsuppgifter och publiken får se hur det är att jobba i branschen. Vinnarna får tävla vidare i deltävlingar den 21 januari 2020. Tillsammans med WorldSkills Sweden vill Vård- och omsorgscollege visa möjligheterna och få fler att få upp ögonen för vård- och omsorgsbranschen.

Tävlingsschemat

15 oktober går den första tävlingen av stapeln. Då tävlar sex elever från Bobergsgymnasiet i Ånge, Västermalmsskolan i Sundsvall och Gudlavbilderskolan i Sollefteå. Platsen för tävlingen är Folkets Hus Forum i Ljungaverk.
17 oktober anordnas skoltävlingen i aulan i Rudbecksgymnasiet i Örebro. Fem elever tävlar.
18 oktober tävlar fem elever i aulan i De la Gardiegymnasiet i Lidköping.
21 oktober tävlar elever från Tornedalsskolan i Haparanda i Klippans vårdhem, Norra Esplanaden 1 i Haparanda.

Alla elever som tävlar går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet.

Ett verkligt scenario

De tävlande får gå in i en verklighetstrogen miljö med statister som gestaltar vanligt förekommande vård- och omsorgsuppgifter. Tävlingen blir en sorts teater där publiken kan se vad det kan innebära att jobba i branschen. De tävlande bedöms därefter utifrån hur de hanterar de olika situationerna.

Prova-på-aktiviteter

I samband med tävlingen får elever från högstatidet möjlighet att titta på och testa hur det är att arbeta inom vård och omsorg.

Alla som är intresserade är välkomna att komma till skoltävlingarna för att heja på de tävlande och uppleva hur det är att jobba med yrken inom vård- och omsorgbranschen.

Om du vill veta mer om skoltävlingarna, kan du kontakta:

Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare Vård- och omsorgscollege Kronoberg

[email protected] , 0470-58 91 15, 070-98 44 663 eller Ingrid Säterberg, processledare Vård- och omsorgscollege Västernorrland, [email protected] , 070-210 5173. Catarina och Ingrid är projektledare för skoltävlingarna på uppdrag av WorldSkills Sweden https://worldskills.se .

 

                                 

 

 

 

Löpande info om Äldreomsorgslyftet

Nyheter och tips till följd av coronavirus

Nominera en ambassadör för vård- och omsorgsyrket

Testa nya succékonceptet för skoltävlingar

ESF-projekt

Nationella Kompetensrådet - NKR