Anmälan till regional deltävling inför Yrkes SM 2020

måndag, 11 november 2019

Nästa år hålls Yrkes SM i Helsingborg. De som tävlar i vård och omsorg kvalificera sig genom att vinna en regional deltävling. Deltävlingarna hålls den 21 januari 2020 i Falköping, Härnösand, Linköping, Ljungby, Malmö och Örebro.

Skolor som vill vara med och tävla anmäler elever eller yrkesverksamma tidigare elever till deltävlingarna. Anmälan görs till den deltävling som passar bäst. Antalet tävlande per deltävling är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Anmälan

Skolorna anmäler tävlande till den arrangör som passar bäst. Anmälningstiden startar klockan 12 den 11 november och slutar klockan 18 den 19 december.

Anmäl här

Om det är många från en och samma skola som vill tävla får skolan själv arrangera någon form av uttagning. Skolor som inte hinner ordna uttagningar före den 9 december kan anmäla sig och komplettera med namn senast den 20 december.

Anmälan är bindande och ska göras inom angiven tid för att vara giltig.

Fyra elever har redan kvalificerat sig till var sin deltävling genom att vinna en skoltävling i WorldSkills Swedens projektet Yrkesutbildning ett smart val som finansieras av ESF.  Tävlingarna genomfördes under VO-Collegeveckan på fyra orter: Ånge, Örebro, Lidköping och Haparanda.

Synliggöra yrkesområdet

Ett syfte med yrkestävlingar är att synliggöra yrkesområdet och visa vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg. Det är viktigt att känna till att det finns förväntningar på de tävlande att medverka i olika marknadsföringsinsatser.

Tänk på att det krävs både tid och engagemang för att tävla.

Vinnarna av deltävlingarna går vidare och tävlar vid Yrkes SM i Helsingborg den 22-24 april 2020. Vinnaren av Yrkes SM tävlar sedan vid Yrkes VM i Kina 2021.

Tävlingen är utformad som ett rollspel med statister där den tävlande får olika uppgifter att lösa. Hur väl den tävlande klarar uppgifterna bedöms utifrån fem givna kriterier.

Ett övningscase finns att öva på inför tävlingen. Du hittar det under bifogade filer. 

Bedömningskriterier

  • Vårdtagare i fokus - etiska färdigheter 
  • Interaktions- samarbets- och kommunikationsförmåga    
  • Behärskande av arbetsprocessen, arbetsmetoder, arbetsmaterial och arbetsredskap      
  • Behärskande av arbetssäkerhet, ergonomi och estetiska färdigheter 
  • Självutvärdering                       

 Förutsättningar för att tävla

De som tävlar ska gå tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet, vuxenutbildningen eller vara yrkesverksamma inom vård och omsorg och ha fullföljt Vård- och omsorgsprogrammet. Tävlande får inte vara äldre än 21 år under 2020 på grund av åldersgränser på internationell nivå. Den som är yrkesverksam anmälas av sin tidigare skola.

Tävlande ska ha godkänt i samtliga avslutade kurser alternativt yrkesexamen, vilket är en förutsättning för att få tävla i Yrkes SM. Om kravet inte uppfyllts går SM-platsen till den som är bäst placerad i turordning i samma deltävling. Goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tävla.

Antalet tävlande är begränsat och de som anmäler sig först är de som får vara med i tävlingen. Skolor inom VO-College har förtur men även skolor som inte är med i VO-College kan tävla i mån av plats.

Kostnader

Anmälningsavgiften till deltävlingen är 750 kr och betalas av skolan när den har fått bekräftelse om plats. I avgiften som betalas till arrangören av deltävlingen ingår lunch och fika för tävlande och en coach. Arrangören står för kostnaderna kring deltävlingen med undantag för resor. Dessa ska skolan betala själv.

Kontaktpersoner i regionala deltävlingar

De skolor som arrangerar deltävlingar är Ållebergsgymnasiet Falköping, Härnösands gymnasium, Birgittaskolan Linköping, Sunnerbogymnasiet Ljungby, Universitetsholmens gymnasium Malmö och Rudbecksgymnasiet Örebro.

Ort Mejladress till kontaktperson
Falköping [email protected]
Härnösand [email protected]
Linköping [email protected]
Ljungby [email protected]
Malmö [email protected]
Örebro [email protected]

Har ni frågor om en specifik deltävling så hör av er till kontaktpersonen för den deltävling ni är intresserad av. För mer övergripande frågor är ni välkomna att kontakta mig.

Löpande info om Äldreomsorgslyftet

Nyheter och tips till följd av coronavirus

Nominera en ambassadör för vård- och omsorgsyrket

Testa nya succékonceptet för skoltävlingar

ESF-projekt

Nationella Kompetensrådet - NKR