Nominera Årets handledare 2020 och tips från fjolårets vinnare

måndag, 18 maj 2020

Vem blir Årets handledare inom vård och omsorg 2020? I regionala college pågår arbetet för full att utse en kandidat att nominera till Årets handledare 2020. Dessa nomineras till den nationella utmärkelsen med start efter sommaren. Vem vill du se som vinnare av den hedersamma utmärkelsen? 

Den nationella nomineringstiden är från 1 augusti till 30 november. Priset delas ut vid rikskonferens 2021. Mer information om nomining till Årets handledare 2020.

Men vad utmärker en god handledare? Lyhördhet, tydlighet och att vara inspirerande. Det anser Börje Nilsson, stödassistent och undersköterska vid Östersunds kommun, som utsågs till Årets handledare 2019.

(På bilden: Årets handledare 2019 Börje Nilsson från Östersund tar emot utmärkelsen av juryns ordförande Elisabeth Haug.)

 

Börje Nilsson - vinnare 2019

”En ära att få en sådan fin utmärkelse” 

- Utmärkelsen Årets handledare kom helt oväntat. Det är en ära att få en sådan fin utmärkelse. Den är en bekräftelse på att vi tillsammans på min arbetsplats på Rödhakevägen i Östersund har gjort ett gott arbete med att ge en så god handledning som möjligt till våra elever och vikarier. Yrkesrollen har blivit uppmärksammad och dessutom har jag själv stärkts i min yrkesroll, säger Börje Nilsson.

Börje berättar att man har jobbat mycket med värderingar på arbetsplatsen och pratat om vad som är ”viktigt på riktigt” i arbetet. Arbetsplatsen har också startat ett Instagramkonto för att visa hur det är på jobbet.

- Ibland har vi det så bra på arbetet, att vi är avundsjuka på oss själva, säger Börje Nilsson med ett leende.

Årets handledare 2019 Börje Nilsson trivs på sin arbetsplats Rödhakevägen LSS i Östersund. Här är han (t v) tillsammans med Johan Rudfjäll.

Visa glädjen i arbetet

På frågan varför det är viktigt att lyfta handledarrollen svarar Börje:

- För att kunna ge en bra och positiv bild av arbetet som stödassistent så att våra blivande kollegor förstår vilket roligt och varierat arbete vi har på ett LSS-boende. Vi vill bidra till att uppvärdera yrkesrollen. Framförallt ska våra boenden garanteras bra personal i framtiden. Därför är det också viktigt att föra en ständig dialog om hur vi som personal kan påverka vardagen på alla våra boenden.

Vad utmärker en god handledare?

- Lyhördhet, tydlighet och att vara inspirerande, anser Börje Nilsson.

 Vad är det roligaste och den största utmaningen med att vara en handledare?

- Att få visa på glädjen i arbetet! Och alla fantastiska möten med människor, säger Börje Nilsson.

Vilka är dina tre viktigaste tips för att bli en bra handledare?

- Var lyhörd mot eleven, visa vad som är viktigt på riktigt samt förmedla en förståelse för arbetet, avslutar Börje Nilsson.

Motivering till utmärkelsen 2019

Motivering när Börje Nilsson tog emot utmärkelsen Årets handledare 2019:

”Börje Nilsson har ett brinnande engagemang för sitt yrke och för att lotsa in nya medarbetare i en bransch som kräver empati, medmänsklighet och ett stort mått av lyhördhet. Han ger elever möjlighet att utvecklas, omsätta sina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och visar på vilket avancerat kunnande som behövs i yrket utan att avskräcka”, sa Elisabeth Haug, ombudsman på Kommunal, ordförande i juryn, när hon delade ut utmärkelsen.

 

 

 

 

 

 

Löpande info om Äldreomsorgslyftet

Korta utbildningar i yrkeshögskolan

Nyheter och tips till följd av coronavirus

Nominera en ambassadör för vård- och omsorgsyrket

Testa nya succékonceptet för skoltävlingar

ESF-projekt