Sveriges bästa vård och omsorg – trygghet, kunskap och rätt förutsättningar

måndag, 15 juni 2020

Patricia Rodriquez Oteiza blev utnämnd till Årets Handledare i Vård- och omsorgscollege Kronoberg 2020. Vi träffade Patricia och bad henne dela med sig av sin vård- och omsorgsresa och sina tankar kring Sveriges bästa vård och omsorg.

Patricia kom till Sverige 1976 från Chile och är enligt henne själv en nyfiken person. Musik och läsning i alla dess former ligger henne varmt om hjärtat och likaså hennes dotter och två barnbarn. Patricia har arbetat i vård och omsorg i hela 38 år och i år tilldelades hon priset Årets Handledare 2020 i Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Patricia brinner för vård och omsorg och den utveckling undersköterskeyrket givit henne.

Jag visste redan som ung att jag ville arbeta med människor. Jag började att arbeta inom psykiatrin och fick ett otroligt bra mottagande av mina kollegor. Min arbetsgrupp jag hade då bidrog till att jag valde att utbilda mig till undersköterska, säger Patricia.

Förutom psykiatrin har Patricia arbetat inom rehabilitering och äldreomsorgen där hon arbetar idag. Samtidigt har Patricia studerat i omgångar och innan hon påbörjade sin undersköterskeutbildning funderade hon på att läsa vidare på universitet.

- Jag funderade först på att utbilda mig till sjuksköterska. Psykiatrin var också spännande, jag var nyfiken på psykologi så funderade ett tag på att studera till psykolog. Jag valde istället att utbilda mig till undersköterska och kort därefter blev jag utvald att gå Växjö Kommuns Trainee-utbildning inom ledarskap. Där växte jag som människa – någon såg min potential och jag fick utveckla mig själv, berättar Patricia.

Och det är just det som Patricia tror är det allra viktigaste inom vård och omsorg – att ge medarbetare utrymme att växa och göra ett bra jobb. Att arbeta inom vård och omsorg innebär att finnas till för människor som behöver ditt stöd, menar hon. Den bästa vård och omsorgen enligt Patricia innehåller tre saker – trygghet, kunskap och rätt förutsättningar. Vård och omsorg ska bestå av människor som vill vara där dem är, rätt person på rätt plats. Det handlar om att fånga in de som vill och brinner för vård- och omsorgsyrket.

- När du arbetar inom vård och omsorg får du möjlighet att hjälpa andra och utveckla dig själv som person. Det finns många möjligheter i branschen. Du möter så många olika människor i olika situationer, säger Patricia.

Stort tack Patricia för dina kloka tankar om vård- och omsorgsbranschen och än en gång – stort grattis!

Nyheter

 • 26apr2021

  Prata med oss – Vi är med!

 • 15apr2021

  Frågor och svar om nya vård- och omsorgsprogrammet

 • 13apr2021

  Språket på jobbet-podden är igång!

 • 8apr2021

  Stort behov av att höja kompetensen hos personal på LSS-boenden

 • 6apr2021

  Nyheter och tips om nya vård- och omsorgsprogrammet

 • 6apr2021

  Uppsala läns arbete inför nya Vård- och omsorgsprogrammet

 • 25mar2021

  Nyhetsbrev # 1 2021

 • 23mar2021

  Skyddad yrkestitel för undersköterskor

 • 19mar2021

  Tillsammans visar vi möjligheterna i en framtidsbransch

 • 19mar2021

  Skoltävlingar och metodrum som komplement till apl under pandemin