Träffa Roya- Verksamhetschef inom äldreomsorgen

torsdag, 15 oktober 2020


Vi har träffat Roya Zand som jobbar som verksamhetschef på Ametistens äldreboende i Solna, som började sin karriär som vårdbiträde. En sann inspiratör! Vi lämnar över ordet till Roya.

Jag heter Roya Zand och jag arbetar som Verksamhetschef på Ametistens äldreboende i Solna. Jag kommer ursprungligen från Iran, och flyttade till Sverige 1989. Min resa inom vården började från grunden skulle man kunna säga. Jag hade läst forskningsmetodik i Iran då jag tycker om att analysera. Dock lade jag forskningsmetodiken på hyllan och började jobba som vårdbiträde inom äldreomsorgen. Min dåvarande chef har en stor del i att jag jobbar som chef idag, då hon sa till mig ”Ja men Roya, jag vill inte se dig mer på avdelningen”. Jag tänkte ”Men varför?” och hon sa ”Nej men jag vill se dig bakom skolbänken”. Så det gjorde att jag utbildade mig till undersköterska. När jag var färdigutbildad gick jag tillbaka till min arbetsplats och på efterföljande utvecklingssamtal frågande min chef som såg min kompetens, om jag inte ville utbilda mig till sjuksköterska. Sagt och gjort och med stöd och uppmuntran från min chef, så utbildade jag mig till sjuksköterska. Därefter utbildade jag mig till barnmorska, då jag alltid haft ett intresse att jobba med kvinnor. Men, jag saknade att jobba inom äldreomsorgen, så jag gick tillbaka och läste därefter olika ledarskapsutbildningar. Sedan dess har jag jobbat som chef inom äldreomsorgen, vilket blir 19 år nu.

Som verksamhetschef har man ansvar för verksamheten som helhet, boende, personalen och ekonomin. Jag brinner för driva en god vård och omsorg för de boende och göra skillnad, personalutveckling, mångfald och språk. Jag vill att mina medarbetare ska känna en yrkesstolthet! Jag vill få mina medarbetare att växa och utvecklas. I min roll som chef och ledare strävar jag alltid efter att vara närvarande, motiverande och stödjande och ha en öppen dialog med mina medarbetare. Det är även viktigt att vara öppen och lyhörd både gentemot personalen och de boende och ha en stor portion mod. Till exempel som i början av Coronapandemin, när vi alla var hårt prövade. Att kunna stå fast och tillsammans erbjuda den bästa tänkbara vården.
Som chef inom äldreomsorgen ska man kunna vara flexibel och anpassa sig gentemot den målgrupp som man arbetar med, ha en god kommunikativ förmåga, vara ärlig, inspirerade, kunna delegera arbetsuppgifter och inte minst vara positiv och humoristisk! För mig är det viktigt att vi jobbar tillsammans-teamwork, med de boende i fokus.

I rollen som verksamhetschef ingår bland annat administrativt arbete kopplat till ekonomi, dokumentation, avvikelsehantering, mejlhantering, delta och hålla i möten och rapportering. Personalfrågor och kontakt med de boende och anhöriga. Som chef förväntas man vara tydlig, närvarande, motiverande, stödjande och målinriktad. Som chef ska man följa andras direktiv och på samma gång hitta sitt och medarbetarnas egna beslutsutrymmen och frihet att skapa en god äldreomsorg. Att ha fått förtroendet att vara chef för en grupp människor innebär inte att vara ”färdig” ledare en gång för alla. Ett bra chefs- och ledarskap är en förmåga och kompetens, som ständigt behöver vårdas och utvecklas.

Vanliga arbetstider är 40 timmar/vecka, främst dagtid och ingångslönen kan ligga mellan 40 000 – 45 000 kr/månad. För att kunna jobba som chef inom vård och omsorg behöver man minst en 3 årig högskoleutbildning med koppling till vård- och omsorg, vilket underlättar jobbet.
Inom äldreomsorgen finns det mycket goda arbetsmöjligheter, och inte minst som chef på grund av kommande pensionsavgångar.

 

Nyheter

 • 25feb2021

  Stödmaterial för systematiskt kvalitetsarbete i gymnasial yrkesutbildning

 • 8feb2021

  Rekordstort intresse för projektet Validering vård och omsorg

 • 27jan2021

  NY WEBBPLATS FÖR ARBETSGIVARE SOM VILL GE SPRÅKSTÖD

 • 27jan2021

  Äldreomsorgen i Emmaboda kommun uppmärksammas för sitt goda arbetssätt

 • 18jan2021

  Språket på jobbet - lansering av en ny hemsida

 • 22dec2020

  Nyhetsbrev 4 2020

 • 18dec2020

  Yrkeslärare hyllas med ett konstverk på skolan

 • 15dec2020

  Förändringar i barn- och fritidsprogrammet den 1 juli 2021

 • 15dec2020

  Uppdaterade kvalitetskriterier från 1 januari 2021

 • 14dec2020

  Förändringar i vård- och omsorgsprogrammet den 1 juli 2021