VO-College

Inspirationsdag lockade 120 skånska studie- och yrkesvägledare

I slutet av november samlades studie- och yrkesvägledare från hela Skåne på Marina Plaza i Helsingborg. Skånska SYV-dagen arrangeras gemensamt av Teknikcollege Skåne och Vård- och omsorgscollege Skåne för att lyfta fram två framtidsbranscher med stort rekryteringsbehov.

Under förmiddagens första pass berättade Charlotta Levin, Region Skåne, om var jobben finns i framtiden. Under andra passet ”Att visa potentialen med hjälp av prao” presenterades tre olika inspirerande exempel från kommun, företag och elev:

Daniel Nilsson från Eslövs kommun berättade om hur de på ett framgångsrikt sätt visar upp vårdbranschens många olika jobbmöjligheter för kommunens alla 390 stycken åttondeklassare.

Anders Henriksson från Matea personal berättade om hur han 2005 anordnade en tvåveckors prao som pilot och tekniker på Malmö Aviation för 14-åriga Mohammed från Rosengård i Malmö. Idag är Mohammed en framgångsrik 28-årig civilingenjör. Han berättade själv via en videohälsning om hur den praon förändrade livet för honom, hur världen öppnades av att hans drömmar bekräftades och möjliggjordes.

Efter det äntrade Hugo Wahlström, elev på Perstorps Tekniska Gymnasium, scenen och beskrev med inlevelse sin väg till valet av skolan och vad han har för möjligheter framöver.

Upplevelseverkstad med prova-på-stationer

Under förmiddagens andra del fick studie- och yrkesvägledarna prova upplevelseverkstadens tolv olika stationer. De kunde bland annat svetsa i svetssimulator, utföra Heimlichmanövern, intubera, träffa arbetsterapeut och prata med företrädare för tågteknikerutbildningen i Hässleholm, LSS, psykiatri, demensvård, fackförbund och arbetsgivarorganisationer. De fick också uppleva både teknik/industri- och vårdbranschen som VR-upplevelse, provaköra rullstol, remote guidance, träffa elever och personal från Teknik, Industri & vård- omsorgsprogrammen och mycket mera.

Efter lunchen berättade projektledare Filip Egger, Helsingborgs stad, om tävlingen Yrkes SM som går av stapeln i Helsingborg den 22-24 april 2020. Därefter anordnade Nils Pihlsgård och Linda Almgren från Kommunförbundet Skåne tillsammans med utvärderaren Joakim Tranquist en workshop kring studievägledningen i Skåne.

Helena Andersta var en av deltagarna på Skånska SYV-dagen. Hon arbetar som studie- och yrkesvägledare i Tomelilla kommun:

– Vi som jobbar som studie- och yrkesvägledare är ofta ganska ensamma i vår profession, på exempelvis en grundskola. Då är dagar som dessa oerhört viktiga och inspirerande och den här dagen var inget undantag. Jag har tidigare arbetat som bland annat konsultchef och rekryterare vilket nog bidragit till att jag brinner lite extra för SSA (samverkan skola och arbetsliv), vilket jag arbetar hårt för att utveckla i Tomelilla kommun. Vi driver just nu ett projekt där våra teknikprofilelever är ute hos olika teknikföretag varje vecka. De får se och lära, och förhoppningsvis ökar detta motivationen att söka teknikutbildningar. Med det projektet i bakhuvudet tyckte jag att föreläsningen om vård- och omsorgscollege var extra intressant. Föreläsaren berättade om deras aktivitetshus med sex stationer bemannade med undersköterskor, arbetsterapeuter och handledare. Alla elever i årskurs åtta fick besöka aktivitetshuset under två timmar. Det var inga föreläsningar alls utan dagen byggde på att eleverna får se, känna och prova på. Det påminner om den yrkesdag som vi anordnade här i Tomelilla för drygt ett år sedan. Det var mycket uppskattat av både elever och företag. Det här är ett utmärkt sätt att få elever intresserade och eleverna tycker det är roligt att få träffa ”riktiga” människor som är yrkesverksamma. Den andra höjdpunkten under SYV-dagen var när vi fick sitta i smågrupper och skriva ner förslag på en gemensam SYV-portal. Jag ingick i en mycket kreativ grupp där många spännande tankar och idéer förmedlades vidare till Kommunförbundet. Vi fick också lite förhandsinformation om Yrkes-SM som ska hållas i Helsingborg den 22-24 april vilket var intressant för mig eftersom vi har för avsikt att åka med alla våra elever i åk 8.

Ansvariga för dagen var Pia Zachrison, Teknikcollege Skåne och Kristin Sjöholm, Vård- och omsorgscollege Skåne.

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com