VO-College

Yrkeslärare hyllas med ett konstverk på skolan

Yrkeslärare

Yrkesläraren Maria Wahlberg har betytt mycket för många, framförallt sina elever på gymnasieskolan Consensum i Sollentuna. Under fredagen blev hon överraskad och hyllad på skolan med ett konstverk där hon själv är motivet. Målningen är skapad av konstnären Jonas Wilén och bakom initiativet står organisationen WorldSkills Sweden tillsammans med Marias före detta elev, Jonna Mjörnell. Syftet med initiativet är att hylla Maria Wahlberg, men även att inspirera andra att vilja bli yrkeslärare.

Maria Wahlberg är yrkeslärare inom vård- och omsorgsprogrammet på gymnasieskolan Consensum i Sollentuna. Hon är en av många yrkeslärare i Sverige som varje dag jobbar för att inspirera och föra vidare sina erfarenheter och yrkeskunskaper till sina elever. Under fredagen blev hon överraskad och hyllad för sin gärning som yrkeslärare.–

– Vilken överraskning! Det känns väldigt stort att få det här omnämnandet. Jag hade ingen aning om det här, och att man tänkt just på mig och hyllar mig på det här sättet gör att jag blir varm i hela kroppen. Det är också ett kvitto på att det jag gör är rätt. Jag känner verkligen att jag vill fortsätta inspirera ungdomar och dela med mig av mina erfarenheter till mina elever, säger Maria Wahlberg.

Maria Wahlbergs före detta elev Jonna Mjörnell gick vård- och omsorgsprogrammet på Consensum och hade Maria som lärare under alla tre gymnasieår.

– Maria är en jätteengagerad yrkeslärare. Hon såg inte oss enbart som elever, utan som människor. Hon såg hela tiden personen och människan bakom skolböckerna och bemötte en alltid utifrån det. I sin undervisning hade hon ett fint sätt väva in erfarenhet med entusiasm vilket fick mig att vilja lära mig mera. Det tycker jag är en styrka som lärare, och något som jag är väldigt tacksam för, säger Jonna Mjörnell.

Jonna vann Yrkes-SM 2018 i vård och omsorg och representerade dessutom Sverige i Yrkeslandslaget med stor framgång då hon blev bronsmedaljör i 2019 års upplaga av Yrkes-VM i Ryssland. Mycket av framgångarna vill hon tacka sin gamla lärare Maria för och har därför nominerat henne till den här hyllningen.

– Maria stöttade mig under hela min tävlingstid. Hon följde dessutom med till Ryssland och hejade på mig under Yrkes-VM i Kazan, vilket jag är jättetacksam för. Att en lärare följer med och hejar på en före detta elev visar verkligen vilken människa hon är. För den fantastiska lärare och människa hon är förtjänar hon verkligen den här hyllningen, säger Jonna Mjörnell.

Bakom initiativet och hyllningen står organisationen WorldSkills Sweden och syftet med hyllningen är belysa vikten av skickliga yrkeslärare.

­– Det är fantastiskt att se den relation Jonna och Maria har som tidigare elev och lärare. Yrkeslärare är otroligt viktiga för samhället, kompetensförsörjningen och inte minst eleverna. Vi hoppas att fler yrkesverksamma får upp ögonen för en framtid som yrkeslärare och blir superhjältar så som Maria, vilken god förebild! Det behövs fler som Maria, säger Pontus Slättman, VD på WorldSkills Sweden.

Målningen som föreställer Maria Wahlberg är skapad av konstnären Jonas Wilén, och den kommer nu att pryda en av väggarna på gymnasieskolan Consensum i Sollentuna.

För frågor kontakta;
Pontus Slättman, pontus.slattman@worldskills.se. Mobil; +46 705 14 75 65 

WorldSkills Sweden

WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka attraktionskraft, statusen samt kvaliteten för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslagets huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösninga

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com