En YH-arbetsgruppen för arbetsgivare träffades, inom ramen för VO-College Skåne, vid två tillfällen i höstas. Med resultat från diskussionerna som förts under tillfällen har VO-College Skåne kartlagt behovet av både kort och långa YH-utbildningar. Ta del av kartläggningen här!
Under hösten 2020 har en arbetsgrupp med arbetsgivare inom vård- och omsorgssektorn i Skåne träffats och diskuterat framtidens behov av yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar). Syftet var att genom bred samverkan mellan arbetsgivare och utbildare få en bättre täckning av YH-utbildningar gentemot behovet av vård och omsorg i Skåne, och därmed öka andelen beviljade YH-utbildningar mot området.
Arbetsgruppen diskuterade bland annat:
I arbetsgruppen för arbetsgivare fanns det representation från 11 skånska kommuner; Malmö, Lund, Simrishamn, Ängelholm, Svedala, Osby, Landskrona, Kristianstad, Eslöv, Höör och Ystad. Det var en blandning av verksamhetschefer och enhetschefer från hälso- och sjukvård, funktionshinderområdet, socialpsykiatri, äldreomsorg och från Region Skåne. Övriga funktioner som HR-strateger, kliniska lärare och verksamhetsutvecklare deltog också.
Ökningen av antalet personer som av ålder behöver vård ökar med nästan 50%, medan personer i arbetsför ålder ökar med strax över 5%.
I Skåne har flera YH-utbildningar blivit beviljade starter till och med 2026. Bland annat:
Det som arbetsgruppen såg som ett fortsatt stort behov av, utifrån nuvarande utbildningar, var bland annat:
Även trender och förändringar i målgruppens behov och arbetssätt inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård diskuterades. Bland annat såg man att den komplexa vården i hemmet ökar, den psykiska ohälsan hos äldre ökar och att nyutbildade undersköterskor ibland saknar basala kunskaper.
För LSS-verksamheter och socialpsykiatrin är det liknande trender och förändringar som märks av, men med större fokus på äldre med missbruk och psykisk ohälsa, personer med utmanade beteeende, neuropsykiatrisk problematik och övrig psykiatri.
Utifrån samtliga träffar och diskussioner ursköljde sig två röda trådar tydligt; förebyggande och välfärdsinnovatörer. Inom det förebyggande området krävs rehab och förebyggande arbete, ökad stöttning av fysisk och psykisk hälsa och utveckling av mötesplatser – både fysiska och digitala. För välfärdsinnovatörer behövs det skapas lösningar utifrån behoven samt teknikstödjande med brukarfokus och att stödja och implementera teknikanvändningen för medarbetare.
Sammanfattning av grundkompetens (skulle kunna vara en kort YH-utbildning för att lyfta befintliga medarbetares kompetens) inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård:
Sammanfattning av grundkompetens (skulle kunna vara en kort YH-utbildning för att lyfta befintliga medarbetares kompetens) inom funktionshinder- och socialpsykiatriområdet:
Äldreomsorg och hälso- och sjukvård
Pedagogik, evidensbaserade metoder, socialt innehåll och aktivering. Välfärdsteknik och digitalisering. Handleda kollegor.
Funktionshinder och socialpsykiatri
Välfärdsteknik och e-hälsa, psykisk ohälsa, fördjupad kunskap om autism, tidig utvecklingsnivå, evidensbaserade metoder och metodutveckling, samtalsteknik – vardagssamtal som tex lösningsfokuserat förhållningssätt och MI.
I sammanfattningen nedan kan du läsa mer om frågeställningarna som arbetsgruppen utgick ifrån, förslag på längre utbildningar för specialistkompetens, vad befintliga utbildningar kan behövas fyllas på med för att nå högre krav med kompetens och vad arbetsgivare behöver arbeta vidare med.
Ta del av sammanfattningen här: PDF av presentationen