VO-College

Yrkestävlingar attraherar till vård och omsorg - dags att arrangera deltävlingar inför Yrkes SM 2022

Yrkes SM 2018

Att arrangera en regional deltävling för tävlingssugna elever är en inspirerande utmaning för arbetsgivare, fackliga representanter och skolor i VO-College. En möjlighet att göra något mycket konkret tillsammans för att attrahera fler till utbildning och jobb i vård och omsorg. Vi hoppas på stort intresse från regionala och lokala college att arrangera en deltävling.

Inför sommaren bjöd VO-College nationellt in till webbinarier för att inspirera fler att använda sig av yrkestävlingar som en del i utbildningen och i marknadsföringen av yrket. 

Hoppas att fler vill arrangera en regional deltävling 2022

VO-College i Västernorrland och Skaraborg svarade på vår förfrågan om att arrangera en deltävling den 20 januari 2022 och tävlingarna hålls i Härnösand och Falköping. Det behövs tre deltävlingar till för att få ett bra startfält vid Yrkes SM med motiverade och yrkesskickliga elever. Därför behöver fler vara villiga att arrangera en deltävling och vi erbjuder en ny möjlighet att anmäla intresse.

Hör av dig till Ann Gripenlöf på kansliet om du har frågor och funderingar 070-6209 0344.

Vem kan arrangera en regional deltävling?

Den 20 januari 2022 planerar vi för sex regionala deltävlingar fördelade över landet. För att det ska bli verklighet behöver sex regionala eller lokala college ta på sig rollen att arrangera en tävling sa att de bästa och mest tävlingssugna eleverna får möta varandra vid Yrkes SM i Växjö den 10-12 maj 2022. Vi hoppas nu på stort intresse att arrangera deltävlingar och ser gärna en blandning av nya och erfarna arrangörer.

Hur går det till att arrangera en regional deltävling?

Att arrangera en deltävling är något som görs i samverkan inom ett regionalt eller lokalt VO-College. Det innebär en hel del jobb men fördelat på flera personer blir arbetsbelastningen inte så stor på var och en. Det är vanligt att en skola har huvudansvaret men det är en fördel om lokalt eller regionalt VO-College tar på sig den uppgiften.

Arrangören utser en kontaktperson som kommer ingå i ett nätverk tillsammans med övriga arrangörer och representant från VO-College nationella kansli. I nätverket får kontaktpersonerna stöd, råd och tips av varandra och kansliet. Kansliet servar också med underlag till tävlingsuppgifter, materiallistor, domarprotokoll och annat som underlättar arbetet.

Läs mer om yrkestävlingar och att arrangera en deltävling

Tävlingar sedan 2009

Tävlingsgrenen vård och omsorg har varit med nationellt och internationellt i yrkestävlingar arrangerade av WorldSkills Sweden sedan 2009. Vår senaste medverkan i Yrkes VM var i Ryssland 2019 då Jonna Mjörnell tog hem bronsmedaljen till Sverige. Jonna som gått vård- och omsorgsprogrammet på Consencum i Sollentuna är en fantastisk förebild och ambassadör för yrket och hon inspirerar många unga att välja samma väg. Stolta medarbetare är viktiga för en attraktiv bransch och yrkestävlingar är ett sätt att visa på bredden i yrket och attrahera fler att utbilda sig och stanna kvar i yrket.

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com