VO-College

Malin Kristell Larsson är Årets handledare 2021

Årets handledare 2021Från vänster: Thomas Persson, sjukhuschef, Malin Kristell Larsson, Marie-Charlotte Nilsson, enhetschef

För sjätte året i rad utsåg VO-College Årets handledare, som ett sätt att lyfta vikten av god handledning på arbetsplatser. Handledarrollen är viktig för att främja studenters lärande och skapa goda förutsättningar för att de ska trivas och växa i sin framtida yrkesroll. I år kan VO-College Skåne stoltsera med att utmärkelsen Årets handledare 2021 går till undersköterskan Malin Kristell Larsson, som arbetar på BB/Förlossningen på Lasarettet i Ystad.

På alla de arbetsplatser som är knutna till Vård- och omsorgscollege finns det många handledare som varje dag uträttar ett fantastiskt arbete genom att ta på sig ett ansvar av att lära ut sina kunskaper till elever som gör sin apl. Handledaren bär en nyckelroll i lärandet och för att upprätthålla kvaliteten på arbetsplatsen.  Malin är i allra högsta grad ett exemplet på detta. Hon valde att bli handledare för att vara en del i att skapa en stark undersköterskekår.  

– Om vi ska få bra undersköterskor i framtiden behöver vi lägga lite tid på att hjälpa våra kommande kolleger att trivas och bli säkra i rollen. Alla har vi varit nya någon gång. 

Malin beskrivs ha en förmåga att på ett ödmjukt sätt framföra konstruktiv kritik om det skulle vara nödvändigt. Hon anstränger sig för att eleven ska ha den bästa förutsättningen att nå sina mål och utvecklas.

Intervju

Denna intervju är tagen från VO-College Skånes regionala sida, läs mer här.

 Det var en överlycklig Malin Kristell Larsson som fick ta emot priset som Årets handledare 2021 vid föreningen Vård- och omsorgscollege digitala rikskonferens.

– Jag kunde inte tro att det var sant när jag i somras utsågs till Årets handledare i Skåne. Att nu få priset för hela Sverige är helt fantastiskt – jag ryser i hela kroppen!

Malin Kristell Larsson förklarar att hon helst hade velat dela priset med alla sina kollegor.

– Att vara handledare kan verkligen vara ett teamarbete. Någon kollega kanske är bättre på någon arbetsuppgift, medan någon annan är bättre på något annat. Då kan man ta huvudansvaret för olika områden och på så sätt ge studenterna den bästa helheten, säger hon.

Marie-Charlotte Nilsson är chef för förlossnings- och BB-avdelningen i Ystad och den som nominerat Malin Kristell Larsson till utmärkelsen. Hon tycker att priset går till helt rätt person.

– Malin vågar ta ett stort ansvar, samtidigt som hon är ödmjuk och följsam. Hon kör inte samma program och för alla, utan anpassar sig efter individen. Hon får verkligen eleverna att känna sig välkomna och sedda.

Marie-Charlotte förklarar att handledning inte bara innebär att hjälpa nyblivna undersköterskor att bli trygga i yrkesrollen. Det är en roll som går igen i hela arbetsvardagen.

– Malin tillför så mycket på arbetsplatsen med sin kunskap. Det kan vara att hon vägleder undersköterskekollegor, barnmorskor eller en oerfaren läkare. Hon handleder också den nyblivna familjen när det till exempel gäller amning. 

Årets handledare 2021Bilden ovan är från utmärkelsen Årets handledare i Skåne. Från vänster Marie-Charlotte Nilsson och Malin Kristell Larsson.

Motiveringen

Den motivering som ligger till grund för Malins vinst lyder:

Malin Kristell Larsson tar ett stort ansvar för undersköterskeyrket. Hon är uppmuntrande, närvarande och noga med att det ska vara kvalitet under den praktiska perioden. Varsamt lotsar hon den studerande fram till målen och är inte rädd för att ställa krav när den studerande visar sig mogen. Malin är trygg även vid motgångar och är saklig när det krävs korrigeringar. Den studerande får extra allt av Malin.

Nominerade 2021

Totalt var 13 handledare nominerade till utmärkelsen Årets handladare 2021, från Skåne till Västernorrland. Alla nominerade utför ett fantastiskt jobb på sina arbetsplatser där de generöst delar med sig av sina kunskaper och är goda förebilder för sina framtida kollegor inom vården. Vi kan inte nog understryka att det ni gör är viktigt och att ni ska vara stolta över er nominering.

Regionalt VO-College

Handledare

FyrbodalAnn-Britt Forsman
GöteborgsregionenMargareta Caldeborn
HallandGun Runesson
Jönköpings länMatilda Fick
Kalmar länBritt-Marie Ingelsjö
KronobergCharlotte Törn
SjuhäradPetra Gregorsson
SkaraborgIsa Torstensson
SkåneMalin Kristell Larsson
VästernorrlandMaria Vedin
VästmanlandHelena Kastell
Örebro länTherese Shulemaja Engvall
Östergötland

Mariana Guzman

Intervju, citat och bild 2: Region Skåne

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com