VO-College

Lär känna Dagmara Kalman, tävlande i Yrkes SM 2022

Dagmara1

Dagmara Kalman

Skola: Tullinge gymnasium Botkyrka
VO-College:
Stockholm

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Jag heter Dagmara och går min sista termin på Tullinge gymnasium Vård och Omsorgsprogram. Jag bor tillsammans med mina föräldrar och en äldre syster. Ursprungligen kommer jag från Polen, men har flyttat till Sverige för 8 år sedan. Jag är ganska aktiv och gillar att testa på olika saker. När det kommer till vad jag har för intresse på min fritid så tycker jag om ridning och motorcyklar. Min dröm är att skaffa mc inom kort. Om jag skulle beskriva mig själv skulle jag säga att jag är en motiverad och entusiastisk person som gärna jobbar hårt för att uppnå de mål som förväntas av mig. Har en positiv attityd, viljan och motivation att lära mig nya saker. I framtiden vill jag jobba som ambulanssjuksköterska.

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg? Berätta kort om bakgrunden.

Det var faktiskt något spontant som jag har bestämt mig för. Min lärare frågade mig och min klasskamrat om någon av oss skulle vara intresserad att vara med och tävla för Tullinge Gymnasium i yrkestävling. Det var inte något som jag riktigt tänkte igenom men har sagt ja till. Förut hade jag väldigt svårt med att prata inför publik, självklart är det stressigt nu också men jag såg det som något lärorikt och roligt. Jag såg tävlingen som en utmaning och personlig utveckling. För att vara med och tävla måste man ha goda kunskaper, men man får också ut mycket av att delta i tävlingen.

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och vilka utmaningar ni hade.

Att spela in en video i skolans metodrum fungerade bra. Fördelen vara att det inte fanns publik, jag kände mig trygg eftersom det inte var ett nytt ställe och stressnivån var inte lika hög. När vi spelade in video började vi med att förbereda metodrummet och möblerade så att det skulle se mera ut som ett rum på äldreboende. Jag fick vänta utanför i ett annat klassrum. Läraren började filma när jag kom in och skulle läsa caset och momenten som ska utföras. Sedan var det bara att börja och utför alla momenten under 30 min. Utmaningar som jag hade var till exempel att hjälpa brukaren att gå upp och sätta sig i stolen, hjälpa till med hygien, servera frukost. Sist fick jag svara på några utvärderingsfrågor.

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Mina förberedelser inför Yrkes-SM i Växjö är precis likadan som inför de tidigare tävlingsmoment. Jag tränar tillsammans med min coach i skolans metodrum på olika vård och omsorgs momenten och repeterar de teoretiska kunskaper hemma på egen hand.

 Vad tycker du ska bli roligast med att tävla?

Att få testa mina kunskaper kring olika områden och även att delta i hela evenemanget och se hur det går till. Att träffa nya personer och få höra och se deras perspektiv. Det blir även roligt att se min egen utveckling från kvaltävling hela vägen till Yrkes-SM.

Är du nervös?

Självklart är jag nervös men jag får mycket stöd av mina nära, vänner och lärare i skolan.

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com