VO-College

Så säger de tävlande i Yrkes SM

Mikrofon

Vi är alla spända inför Yrkes SM och tävlingarna i Vård och omsorg och inte minst de tävlande själva. Här får vi chansen att lära känna dem lite bättre och ta del av vilka utmaningar de haft och vad de gör för att förbereda sig på de tävlingsmoment de ska delta i.

Dagmara Kalman

Dagmara Kalman

Skola: Tullinge gymnasium Botkyrka
VO-College:
Stockholm

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Jag heter Dagmara och går min sista termin på Tullinge gymnasium Vård och Omsorgsprogram. Jag bor tillsammans med mina föräldrar och en äldre syster. Ursprungligen kommer jag från Polen, men har flyttat till Sverige för 8 år sedan. Jag är ganska aktiv och gillar att testa på olika saker. När det kommer till vad jag har för intresse på min fritid så tycker jag om ridning och motorcyklar. Min dröm är att skaffa mc inom kort. Om jag skulle beskriva mig själv skulle jag säga att jag är en motiverad och entusiastisk person som gärna jobbar hårt för att uppnå de mål som förväntas av mig. Har en positiv attityd, viljan och motivation att lära mig nya saker. I framtiden vill jag jobba som ambulanssjuksköterska.

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg? Berätta kort om bakgrunden.

Det var faktiskt något spontant som jag har bestämt mig för. Min lärare frågade mig och min klasskamrat om någon av oss skulle vara intresserad att vara med och tävla för Tullinge Gymnasium i yrkestävling. Det var inte något som jag riktigt tänkte igenom men har sagt ja till. Förut hade jag väldigt svårt med att prata inför publik, självklart är det stressigt nu också men jag såg det som något lärorikt och roligt. Jag såg tävlingen som en utmaning och personlig utveckling. För att vara med och tävla måste man ha goda kunskaper, men man får också ut mycket av att delta i tävlingen.

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och vilka utmaningar ni hade.

Att spela in en video i skolans metodrum fungerade bra. Fördelen vara att det inte fanns publik, jag kände mig trygg eftersom det inte var ett nytt ställe och stressnivån var inte lika hög. När vi spelade in video började vi med att förbereda metodrummet och möblerade så att det skulle se mera ut som ett rum på äldreboende. Jag fick vänta utanför i ett annat klassrum. Läraren började filma när jag kom in och skulle läsa caset och momenten som ska utföras. Sedan var det bara att börja och utför alla momenten under 30 min. Utmaningar som jag hade var till exempel att hjälpa brukaren att gå upp och sätta sig i stolen, hjälpa till med hygien, servera frukost. Sist fick jag svara på några utvärderingsfrågor.

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Mina förberedelser inför Yrkes-SM i Växjö är precis likadan som inför de tidigare tävlingsmoment. Jag tränar tillsammans med min coach i skolans metodrum på olika vård och omsorgs momenten och repeterar de teoretiska kunskaper hemma på egen hand.

 Vad tycker du ska bli roligast med att tävla?

Att få testa mina kunskaper kring olika områden och även att delta i hela evenemanget och se hur det går till. Att träffa nya personer och få höra och se deras perspektiv. Det blir även roligt att se min egen utveckling från kvaltävling hela vägen till Yrkes-SM.

Är du nervös?

Självklart är jag nervös men jag får mycket stöd av mina nära, vänner och lärare i skolan.

Gustav Wigelius

Gustav Wigelius

Skola: Njudunggymnasiet Vetlanda
VO-College:
Jönköpings län

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Jag heter Gustav Wigelius, är 18 år och bor i Vetlanda. Jag går nu sista året på vård- och omsorgsprogrammet på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. På fritiden tränar jag, hänger med vänner och jobbar även som vikarie på olika ställen i kommunen inom äldreomsorgen.    

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg? Berätta kort om bakgrunden.

När jag fick höra av min lärare att det fanns en sådan tävling så blev jag intresserad direkt. Jag jobbar ganska mycket inom vården redan och kände att detta kunde vara roligt, att visa upp sina kunskaper och samtidigt lära sig mycket på vägen.

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och vilka utmaningar ni hade.

Det var speciellt att spela in sitt bidrag på video, men samtidigt också lite skönt för nervositeten då det bara var jag och mina lärare som filmade och tog tiden där. Vi hade övat på ett träningscase innan och då testat att spela in och göra allt rätt. Det var lite kul men trixigt när hon som filmade följde efter mig i rummet och filmade allt jag gjorde, då hon samtidigt inte ville vara i vägen.  

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Jag och min coach Helen, som är min lärare träffas varje vecka och går igenom sådana saker som skulle kunna komma på Yrkes-SM samt repeterar olika moment jag lärt mig under dessa snart 3 år på gymnasiet.  

Vad tycker du ska bli roligast med att tävla?

Det ska bli bli en jätterolig upplevelse och erfarenhet, men roligast kommer bli när klassen kommer och tittar en av dagarna. De har också hjälpt mig mycket i detta!  

Är du nervös?

Ja, nu när det snart börjar bli dags börjar jag bli rätt nervös samtidigt som jag också är riktigt taggad.

Hannah Pitkänen

Hannah Pitkänen

Skola: Tingsholmsgymnasiet Ulricehamn
VO-College:
Sjuhärad

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Mitt namn är Hannah, 19 år från Ulricehamn. Går sista året på VO programmet och har siktet inställt på att bli läkare.

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg?
Berätta  kort om bakgrunden.

Redan när jag gick första året på gymnasiet så hörde jag talas om YSM för första gången. Då skulle vår lärare nominera en tävlande från åk 3 som skulle representera skolan. Jag kände direkt att jag vill bli den nästa nominerade! Så blev det också!

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och vilka utmaningar ni hade.

Det gick relativt bra! Jag fick ta hjälp av två frivilliga från samhäll/media som fick i uppgift att agera kameramän. Utmaningarna var att få rätt vinkel på första försöket, för att kunna visa allt jag gjorde men samtidigt inte spela om sekvenserna. Efteråt när vi tittade igenom filmerna så såg vi att vinklarna inte alltid var optimala.

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Det är träning på hög nivå, största fokus ligger på fördjupning och finslipning. Men med tanke på att vi inte vet vad vi kommer ställas inför, är det också viktigt att vi lägger fokus på att bredda kompetensen.

Vad tycker du ska bli roligast med att tävla?

Först och främst tror jag att det kommer vara en fantastisk upplevelse att bara få komma ned till Växjö och uppleva tävlingsauran och träffa de andra uttagna! Men tävla gör man ju för att vinna!

Är du nervös?

Beror på vem som frågar, men ja.

Sumittra Santipongpaibun

Sumittra Santipongpaibun

Skola: Ållebergs gymnasiet Falköping
VO-College:
Skaraborg

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Jag heter Sumittra Santipongpaibun och är 20 år gammal. Jag går på Ållebergsgymnasiet i Falköping, kommer från Thailand och  flyttade till Sverige år 2013. 

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg? Berätta  kort om bakgrunden.

 Jag valde att vara med på yrkestävling för att jag tycker tävlingen låter väldigt rolig och lärorik men också för att utmana mig själv och mina kunskaper. 

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och vilka utmaningar ni hade.

Det var väldigt jobbigt när det fanns en person som filmade mig och det var så tyst i rummet. Jag kände mycket press. Miljön och atmosfären var annorlunda där. 

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Eftersom att jag är ute på praktik för sista året mellan vecka 18-21 så är det lite tufft men bra. Jag är ute i verkliga livet och skaffar mig erfarenhet en vecka innan tävlingen, vilket är en fördel eftersom jag kan öva på den praktiska delen och kommunikationen. Utöver det så får jag repetera mina kunskaper om olika sjukdomar.

Vad tycker du ska bli roligast med att tävla? 

 Det blir nog rolig att träffa de andra framtida undersköterskorna också, det är spännade att träffa människor. Men också att få respons på hur jag har gjort olika uppgifter vilket är väldigt bra. Då lär jag mig vad jag bör tänka på när jag går ut och jobbar i verkligheten. 

Är du nervös? 

 Ja, jag är väldigt nervös!

Thea Hjalmarsson

Thea Hjalmarsson

Skola: Västermalms gymnasium Sundsvall
VO-College:
Västernorrland

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Jag är en glad och positiv tjej. Jag tycker om att hjälpa andra och jag vill känna att det jag gör är betydelsefullt både för andra och för mig själv. Därför tycker jag att mitt val att utbilda mig inom vården var ett bra val. Förutom att hjälpa andra tycker jag om att vara ute i naturen eftersom det är där jag kan finna mitt lugn och slappna av.

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg? Berätta  kort om bakgrunden.

Jag valde att ställa upp i tävlingen eftersom jag gilla utmaningar. Jag har tävlat tidigare i sport i ett lag. Men jag har aldrig tävlat i något sånt här och ensam. Jag kände att det skulle vara en lärorik utmaning. Jag är också tävlingsinriktad och säger inte nej till en utmaning.

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och vilka utmaningar ni hade.

Jag tycker att det fungerar bra att spela in en video med mitt bidrag. Jag tyckte det kändes mer tryggt att genomföra tävlingen på hemmaplan där jag känner mig säker. Jag kunde då helt konsertera mig på vad jag skulle göra och inte bli störd av annat. Vi använde två telefoner för att filma in mitt bidrag. Vi hade två stycken så att vi hade en backup ifall ljudet eller bilden skulle krångla. Det svåra var inte att filma utan att skicka filmen från telefonen till datorn så att vi kunde skicka det. Filen blev för stor för att skicka på telefonen så vi behövde lägga över den på datorn som kunde skicka större filer.

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Mina förberedelser inför tävlingen består av att plugga mycket på sjukdomar och bemötande. Jag tränar också mycket på olika patientfall i metodrummet.

Vad tycker du ska bli roligast med att tävla? 

Det jag tycker ska bli roligast med tävlingen är att få uppleva något nytt som jag aldrig upplevt. Jag tycker också att det ska bli kul att se alla de andra yrkena man kan tävla i.

Är du nervös? 

Jag är nervös inför vad som kommer att hända och hur jag kommer att prestera. Eftersom jag är tävlingsinriktad tycker jag inte om att misslyckas så jag är nervös över att jag inte kan ha kontroll över vad som kommer att hända.

Wilma Lundahl

Wilma Lundahl

Skola: Drottning Blancas gymnasieskola Helsingborg
VO-College:
Skåne

Berätta kort om dig själv, vem är du?

Hej! Mitt namn är Wilma Lundahl och jag bor i Karlskrona. Jag är en glad och fartfylld tjej som ständigt söker nya utmaningar. Till vardags jobbar jag i försvarsmakten och lirar handboll om kvällarna.

Vad fick dig att vilja tävla om en plats till Yrkes-SM i vård och omsorg? Berätta kort om bakgrunden.

Efter volontärarbete i Tanzania med min gymnasieskola så blev jag erbjuden att representera Drottning Blanka Prästgatan gymnasieskola i yrkes-sm vilket jag självklart inte kunde tacka nej till. Med hjälp av fantastiska lärare och med världens bästa coach, Rasmus Hermansson Truedsson, tror jag att denna upplevelsen kommer bli riktigt rolig!

Hur fungerade det att spela in en video med ert bidrag? Förklara hur ni gjorde och
vilka utmaningar ni hade.

Jag spelade aldrig in en video, jag tävlade 2020

Hur ser dina förberedelser ut inför Yrkes-SM i Växjö?

Eftersom jag numera inte bor i Skåne och dessutom jobbar heltid så har jag fått tillgång till en mängd olika läromedel på internet och sitter i videomöte med Rasmus. Min befattning på jobbet grundar sig till största del i sjukvården. I julas blev jag färdigutbildad stridssjukvårdare, med andra ord håller jag en del av kompetensen uppe via jobbet.

Vad tycker du ska bli roligast med att tävla?

Att jobba med Rasmus och möta alla som kommer och hejar på oss tycker jag kommer bli det absolut roligaste! Alla som deltar i Yrkes SM kommer dit som vinnare och bara det ser jag som en seger för oss alla!

Är du nervös?

”Glad-nervös” :)

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com