VO-College

VO-College Västernorrland vill slå hål på myter

Västernorrland kampanj

Under VO-Collegeveckan drev VO-College Västernorrland en kampanj för att slå hål på myter kring vård och omsorg i sociala medier. För alla Ånge kommuns niondeklassare stod även en upplevelsedag på agendan. Vi vill bidra till förändring för att flera unga ska vilja utbilda sig till yrken inom vård- och omsorg, berättar kommunikatören Filip Nilsson.

En fråga som vi alla funderar över när det gäller att få flera unga att vilja utbilda sig till yrken inom vård- och omsorg - Hur når vi bäst de unga? Med en digitalisering som ständigt får oss att ändra våra beteenden och vanor är det inte konstigt att vi känner oss rådvilla.

Filip Nilsson

- Vilka sociala medier och digitala plattformar ska vi använda? De bästa att svara på den frågan är egentligen ungdomarna själva. Vi har börjat jobba med TikTok. Om man tittar på antal följare så har vi tredubbelt fler på TikTok än i de andra sociala mediekanalerna, berättar Filip Nilsson, kommunikatör på VO-College Västernorrland.

VO-College Västernorrland bestämde sig därför att göra en kampanj i sociala medier under VO-Collegeveckan för att slå hål på myterna kring vård och omsorg. Det blev sammanlagt fem videoklipp – fyra myter och en glimt från inspirationsdagen – en per dag. De lät yrkesverksamma själva agera i videoklippen.

Att göra egna videoklipp idag med mobilen är relativt enkelt. Apparna iMovie (iPhone) och Clips (Android/Iphone) är enkla att använda för videoredigering. Det gäller att våga testa!

Upplevelsedag i Ånge för att locka till vård- och omsorgsyrken i Ånge

Att arrangera upplevelsedagar för Ånge kommuns niondeklassare har blivit något av en tradition för VO-College Västernorrland.

- Vi vill ge niorna möjlighet att testa på hur det är att utbilda sig till undersköterska. Berätta om den bredd man faktiskt får om man utbildar sig inom vård och omsorg. Och att man efter utbildning i princip är garanterad ett jobb, säger Filip Nilsson.

Dagen bjöd på blandat spex och allvar med exempelvis rullstolsrace, provtagning och demonstrationer. Jättekul och lärorikt, tyckte några av ungdomarna på plats.

VO-College Västernorrlands kampanj på Facebook

Titta gärna på VO-College Västernorrlands kampanj på Facebook och låt dig inspireras. Om ni inte redan har gjort det, gå in och gilla VO-College Västernorrland på Facebook, Instagram och TikTok.

Myt 1: https://fb.watch/gwOOf9NMSs/

Myt 2: https://fb.watch/gwOOPCXst1/

Myt 3: https://fb.watch/gwOPk8d_PT/

Myt 4: https://fb.watch/gwOP-N9o8d/

Upplevelsedag: https://fb.watch/gwOLCWXBSD/

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com