VO-College

VO-Collegeveckan blev en succé i Nässjö

SmålandstidningenFoto: Från Smålandstidningen av Janne Wrangberth. På bilden Mio Torstensson elev på Brinellgymnasiet som tillsammans med sina klasskamrater visar upp metodrummen på skolan.

Under VO-Collegeveckan bjöd Höglandet VO-College i Nässjö på en dag för Inspiration och omvärldsspaning. Det gick kanonbra, vi fick även besök av Smålandstidningen, vilket resulterade i en helsida i lördagstidningen, säger Helena Martinson, vice ordförande Höglandet VO-College.

I Nässjö har det blivit lite av tradition att Höglandet VO-College bjuder in utbildare och chefer inom vård och omsorg till en aktivitet för inspiration och omvärldsspaning under VO-Collegeveckan. Syftet är att lära känna varandra bättre, för att genom samverkan öka förutsättningarna för vård- och omsorgspersonal att göra ett gott jobb, och inte minst att hjälpas åt att skapa en ännu bättre plattform för elever som kommer ut på praktik. Inbjudna kommer både från skolan och arbetsgivare, för här behövs knytas fler goda relationer.

Till årets aktivitet var 23 deltagare anmälda från Nässjö kommun, jämnt fördelat mellan lärare och chefer inom funktionshinderomsorgen och äldreomsorgen.

I år var projektledaren Petra Lindberg inbjuden för att dela med sig av spännande erfarenheter och utmaningar i arbetet med projektet ”Män i hälsa”, ett projekt för att få fler män att vilja jobba inom vård och omsorg. Projektet drivs av Sjuhärads kommunalförbund i nära samarbete med VO-College Sjuhärad. Läs mer om projektet här.

Handledning är viktigt. I Nässjö tyckte man att det var speciellt intressant att höra om utbildningen Värdskap för personal inom vård och omsorg som ingår som kompetensutveckling i projektet ”Män i hälsa”. Som elev betyder det oerhört mycket att mötas av hängivna och engagerade medarbetare och få professionell handledning. Läs mer här.

Helena Martinson

- Kanske är just konceptet med en utbildning i värdskap också något för oss här i Nässjö, menar Helena Martinson. En praktikperiod är ett utbyte och man ska självklart bli behandlad på ett bra sätt och få möjlighet att prova på olika typer av arbetsuppgifter. Det är under praktiken som eleven kan få en uppfattning om vad hen vill ägna dig mer eller mindre åt i framtiden. Med en välgrundad utbildning kommer fler att bidra till styrka och stolthet i sina framtida arbeten inom vård- och omsorgssektorn.

Under dagen visade elever från Vård- och omsorgsprogrammet på Brinellgymnasiet inbjudna lärare och chefer metodrummen på gymnasieskolan. Något som uppskattades mycket av alla, både elever och inbjudna!

- Det har kommit många positiva kommentarer och reflektioner efter vår aktivitet. Dagen bjöd verkligen på ökad förståelse för vad en god samverkan kan vara. Vi har redan bokat in ett nytt möte under VO-Collegeveckan nästa år! Det känns mycket positivt och inspirerande, avslutar Helena Martinson.

Båda bilderna i artikeln är från Smålandstidningen den 22 oktober av Janne Wrangberth

- Bild 1 Mio Torstensson, elev på Brinellgymnasiet.
- Bild 2 Helena Martinson, vice ordförande Höglandet VO-College

vo-collegeveckan
VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com