VO-College

Nallesjukhus i Haparanda

I Haparanda rycker nallesjukhuset ut till skolor och förskolor i kommunen föratt lära barnen mer om hur kroppen fungerar och låta dem bekanta sig med och ställa frågor till vård- och omsorgspersonal om deras yrken.

Under nallesjukhusets utryckningar till förskoleklasser plåstras gosedjur om av undersköterskor som också är handledare i VO-College. Barnen tar med sig sina egna gosedjur hemifrån och får dem undersökta. Stetoskopet tas fram för att lyssna på hjärtat och i förkylningstider tittas det extra noga i halsen och öronen.

Åsa Niemi Kumpula, regional processledare i VO-College Norrbotten berättar:
– Nallesjukhuset är verkligen poppis och vi har fått årliga återkopplingar av pedagogerna på förskolorna om att barnen leker sjukhus och plåstrar om varandra, förskolans personal, föräldrar och leksaker i flera månader efter vårt besök. Så det verkar lovande för framtiden.

Det lekfulla anslaget kan avdramatisera exempelvis vårdbesök och vaccinationer för barnen. Samtidigt får de möta undersköterskor och kan ställa frågor till dem om hur det är att arbeta inom vård och omsorg och hur det kan gå till på ett sjukhus.

Verksamheten vänder sig även till grundskolan där agendan anpassas till de olika åldrarna. Eleverna i årskurs 8 och 9 får information om vård- och omsorgsbranschens möjligheter. Utöver undersköterskorna medverkar lärare och elever från vård- och omsorgsprogrammet vid Tornedalsskolan.

Åsa Niemi Kumpula berättar vidare:
Vid gymnasieskolans årliga öppet hus hade vi 27 besökande elever från grundskolan som skulle göra sina gymnasieval (övriga utbildningar hade kring 10 besökare). Så vår rektor på skolan funderar över vad vi håller på med nu när vård- och omsorgsutbildningen har blivit så poppis i lilla Haparanda som bara har drygt 8 000 invånare. Vi jobbar hårt med att synas och höras genom information och samverkan med arbetsgivare både på den svenska och den finska sidan. Vi är duktiga ambassadörer för just vård och omsorg som är en viktig och spännande utbildning och ett fantastiskt yrke.

Vi på VO-College nationellt är glada över det fina och betydelsefulla arbete som görs i VO- College Haparanda. Du kan snart läsa mer om nallesjukhuset i Haparanda och flera andra inspirerande aktiviteter från andra lokala VO-College i den handbok för vård- och omsorgsambassadörer som snart är klar och lanseras under hösten. Där samlas goda exempel på aktiviteter som riktar sig till barn i förskola och skola samt till vuxna yrkesväxlare. Handboken är tänkt att inspirera och stötta vård- och omsorgsambassadörer i deras uppdrag och kan användas parallellt med den lärarhandledningen som också tas fram av VO-College för Vård- och omsorgsambassadörsutbildningen.

Nallesjukhus

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com