VO-College

Skoltävlingar

Skoltävlingar

Vill du ordna en skoltävling i vård och omsorg för eleverna på vård- och omsorgsprogrammet år 1, 2 eller 3 på din skola? Nu finns allt du behöver för detta klart att använda på VO-College.

Materialet är resultatet av de fyra skoltävlingar som anordnades i samband med VO-Collegeveckan 2019. Då testades ett nytt tävlingskoncept inom ramen för Europeiska Socialfondens projekt ”Yrkesutbildning ett smart val”. Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare Vård- och omsorgscollege Kronoberg och Ingrid Säterberg, processledare Vård- och omsorgscollege Västernorrland var projektledare för tävlingarna, som de tycker fungerade mycket bra. För projektet ansvarar WorldSkills Sweden, som arbetar med att öka kvalitet och attraktionskraft till gymnasieskolans yrkesprogram.

Läs mer om skoltävlingar och ladda ner materialet

Fin samverkan överallt

Vård- och omsorgscollege i Ånge, Örebro, Lidköping och Haparanda arrangerade de lokala tävlingarna och totalt 21 tredjeårs-elever på vård- och omsorgsprogrammen deltog. Vinnarna tävlade vidare i regionala deltävlingar under januari 2020. De som vann deltävlingarna tävlar i Yrkes-SM i Helsingborg i slutet av april i år.

– Överallt fanns en fin samverkan mellan arbetsgivare, fack och utbildare som alla deltog i arbetet att genomföra skoltävlingar på ett mycket bra sätt. Domare, statister, tävlingsledning gjorde ett fantastiskt arbete, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

– De tävlande var mycket duktiga och modiga, och gick in i tävlingsmomenten med stort engagemang. Det är verkligen roligt att se att vi har så många duktiga elever och framtida medarbetare runt om i landet, säger Ingrid Säterberg.

I samband med tävlingarna erbjöds också prova-på-aktiviteter. Publiken kunde testa olika arbetsmoment inom vård och omsorg, allt från venprover och rullstolskörning till larm och Googlecykel, en stationär trampcykel med videoskärm.

Utvecklingspotential

De två projektledarna har identifierat utvecklingsmöjligheter. Det behövs till exempel fler tävlingsuppgifter som visar på branschens bredd. Höstens skoltävlingar innehöll ett tävlingsmoment inom funktionshinderområdet, men i branschen finns också psykiatri, äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Framförallt är psykiatri ett outforskat område när det gäller tävling. Ett annat utvecklingsområde är prova-på-aktiviteterna. Dessutom ska det tas fram förslag på skoltävlingsmaterial för elever som går i ettan och tvåan på VO-programmet.

Skoltävling

Bild: Ingrid Säterberg och Catarina Lindahl Petäjä berättarom skoltävlingrarna vid VO-College Rikskonferens i december 2019.

Vilka erfarenheter tar ni med er från tävlingarna?

– Att det går att anordna tävlingar från norr till söder, på en liten eller stor skola, i olika sorters lokaler och verksamheter och med delvis olika förutsättningar. Den stora mediebevakningen av skoltävlingarna har också varit jättekul. Att få uppmärksamhet för positiva händelser i branschen är mycket värdefullt. Att anordna tävlingar i branschen är ett bra sätt att erbjuda elever en inblick i vård och omsorg inför deras kommande gymnasieval, avslutar Catarina Lindahl-Petäjä och Ingrid Säterberg.

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com