VO-College

Senaste om skyddad yrkestitel

Det är nu fastställt att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel. Från den 1 juli 2023 behövs ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Tidigaste datum för ansökan är 1 juli 2023. På denna sida kommer vi löpande lägga ut information och länka vidare till Socialstyrelsen.  

29 Maj
På torsdag den 1 juni kl. 15.30-16.15 kommer Socialstyrelsen att ha en livesändning på Instagram om skyddad yrkestitel för undersköterskor. Målgrupp för liven är undersköterskor. Två av Socialstyrelsens jurister finns på plats i studion och svarar på frågor som ställs via chatt. ´ 

Se annonseringen på Instagram här

20 April
I dag har regeringen fattat beslut om förändringar i patientsäkerhetsförordningen (2010:1369) som bl. a. inkluderar nya regler för avgiftsklass av ansökningar om bevis om rätten att använda yrkestiteln undersköterska. Avgiftsklass 1 kommer tillämpas på ansökningar om skyddad yrkestitel och innebär en avgift på 320 kronor, som är den lägsta möjliga avgiftsnivån.

Läs mer här

18 April
Nu är kraven klara för undersköterskors skyddade yrkestitel
På sidan finns föreskrifterna bifogade som pdf. 

Läs även:

14 Februari 2023
Socialstyrelsen har tagit fram ett material för att underlätta för chefer och ledare inom vård och omsorg att informera sin personal om skyddad yrkestitel för undersköterskor. Materialet kan användas på ett APT- eller annat personalmöte och består av en ppt-presentation i pdf-format och ett tillhörande talarmanus.

Material  för att informera på arbetsplatsen

19 januari 2023
Förberedelser inför att undersköterska blir en skyddad yrkestitel


VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com