VO-College

Kvalificerade till Yrkes SM 2020

Yrkes-SM 2020

Yrkes SM 2020 var planerat att genomföras i Helsingborg i slutet av april men ställdes in på grund av riskerna med spridning av coronavirus. Till tävlingen i vård och omsorg hade sex yrkesskickliga elever från Vård- och omsorgsprogrammet kvalificerat sig.

De kvalificerade sig genom regionala deltävlingar i januari. När vi fortfarande trodde att tävlingen skulle genomföras intervjuades de om sina förberedelser inför Yrkes SM och tankarna kring sitt yrkesval. De är fantastiska ambassadörer för yrket och vi vill presentera dem trots att de inte får tävla mot varandra. Här ser du vad de svarade.

Jag ska njuta under tävlingen!

Sofia Redman

Sofia Redman är 18 år och på fritiden hoppar hon trampolin och hänger med vänner. Vi frågade Sofia hur det känns inför tävlingen:

”Jag är både lite nervös och väldigt spänd inför tävlingen. Det ska bli intressant att se hur det går till. Jag förbereder mig genom att prata mycket med min coach om hur tävlingen har gått till tidigare. Jag läser också på om olika sjukdomarna för att lära mig så mycket som jag kan. Och försöker behålla lugnet och inte bli för nervös. Det ska bli mycket roligt att tävla i Helsingborg och lära mig nya saker som jag kanske inte visste tidigare. Jag ska ha en toppentid och bara njuta av allting under tävlingen. 

Anledningen till att jag utbildar mig till undersköterska är att jag alltid har velat jobba med och hjälpa människor så mycket jag kan. Jag tycker att yrket verkar väldigt intressant från det jag har sett och vill därför lära mig mer.”

 

Att komma till SM är stort!

Tilde Flink

Tilde Flink är 19 år och studerar på Vård- och omsorgsprogrammet på Carlslund utbildningscentrum i Motala. På fritiden jobbar hon extra inom LSS, hemtjänst, korttidsboende och äldreboende. Är en del i stallet eller hittar på annat skoj. Så här tänker Tilde inför Yrkes-SM:

”Att tävla i Helsingborg i april ska bli jättekul. Det blir spännande att se hur jag presterar i olika situationer. Jag ser också fram emot att få träffa andra blivande undersköterskor som brinner för vården och sitt yrke. Att ha kommit till SM är stort för mig. Jag ser det som en kul grej men självklart skulle det vara kul att vinna haha.

Inför Helsingborg kommer jag att hospitera på olika akutsjukvårdavdelningar för att förbereda mig inför situationer som kan inträffa. Dessutom kommer min coach att gå igenom olika medicintekniska moment. 

Från början ville jag inte alls arbeta som undersköterska. Jag ville bli allt från bilmekaniker, veterinär och fritidsfröken men när jag kom in på undersköterskeutbildningen fick jag upp ögonen för yrket och har växt i min roll som blivande undersköterska. Jag har alltid varit fascinerad av människans anatomi och all medicin med mera. Det var en stor anledning till att jag sökte in på Vård- och omvårdsprogrammet.”

 

Är väldigt stolt över mitt yrkesval

Nils Forssberg

Nils Forssberg går sista året på Vård- och omsorgsprogrammet på Akademi Båstad Gymnasium i Båstad. Så här tänker Nils inför tävlingen:

”Det känns pirrigt inför tävlingen men så tycker jag att det ska vara. Det ska bli kul att träffa de andra deltagarna som förhoppningsvis kommer att vara mina framtida kollegor. 

Hur förbereder man sig för en tävling där man inte vet de olika momenten? Jag får nog tänka väldigt brett och på de stora områden man kan stöta på en vanlig dag på jobbet. Typ hjärtinfarkt! Sedan så får jag nog kolla på mycket Greys Anatomy om terminologin ska sitta. Jag förväntar mig att ha det kul helt enkelt och att jag får testa mina kunskaper. Jag nojar lite över att få hjärnsläpp eller något eftersom det är en helt annan typ av stressituation i en tävlingsmiljö jämfört med verkligheten. 

Jag utbildar mig till undersköterska eftersom jag tycker om att jobba med människor som befinner sig i väldigt utsatta situationer. Särskilt inom akutsjukvården där man jobbar med människor som antagligen har den värsta dagen i sitt liv. Det är något väldigt fint att kunna ge både patient och anhöriga ett leende på läpparna och få deras förtroende. Jag känner mig just därför väldigt stolt över mitt yrkesval. ”

Jag ska ge allt!

Wilma Lundahl  

Wilma Lundahl är snart 19 år och går på Vård- och omsorgsprogrammet på Drottning Blanka Gymnasieskola i Helsingborg. Wilma, hur känns det att tävla på hemmaplan i Yrkes-SM?

”Det känns helt fantastiskt att vara en av de tävlande i Yrkes-SM. Att bara ta sig hit är en vinst för mig! Som person försöker jag alltid vara positiv och ambitiös och den attityden tar jag med mig in i mitt arbete.

Inför tävlingen ska jag förbereda mig på alla möjliga tänkbara sätt. Bland annat så väntar praktik på diverse avdelningar samt även mycket teori- och metodövningar.

Mina förväntningar är att bara njuta. Jag ska haaaa såååååå kul och lära mig massor! Som sagt så tycker jag att det är fantastiskt roligt att få vara en av de tävlande. Jag kommer självklart att ta vara på chansen och ge allt!

Min dröm sedan jag var liten är att hjälpa andra som befinner sig i en krissituation. Att utbilda sig till undersköterska anser jag vara den perfekta grunden att stå på för att jag sedan en dag ska kunna fortsätta att utvecklas mot att uppfylla min dröm.”

Det viktiga undersköterskeyrket borde synas mer

Ottilia Klint Johansson

Ottilia Klint Johansson går tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet på Eksjö gymnasium i Eksjö. På fritiden umgås Ottilia med kompisar men jobbar också extra inom hemtjänsten och ett boendestöd. Så här tänker Ottilia inför tävlingen:

”Jag känner mig väldigt nervös inför tävlingen, eftersom jag inte har gjort något liknande tidigare. Men det ska bli kul att tävla, även om det känns nervöst. Jag ser det som en erfarenhet. Jag förbereder mig genom att öva på olika praktiska moment som till exempel såromläggning, medicingivning och benlindning. Under tävlingen förväntar jag mig få använda de kunskaper som jag har men också att stöta på nya saker som jag tidigare inte har mött i min praktik. 

Jag utbildar mig till undersköterska för att jag vill hjälpa människor. Det är ett så viktigt yrke att det borde synas mer.”

Jag har alltid varit nyfiken på vården

Iselinn Jonsson

Iselinn Jonsson går Vård- och omsorgsprogrammet på Västermalms skola i Sundsvall. När Iselinn inte är i skolan tränar hon eller hittar på något annat roligt. Så här tänker Iselinn inför Yrkes-SM:

”Jag känner mig förväntansfull och lite nervös inför tävlingen. Jag förbereder mig på många olika sätt tillsammans med min lärare. Jag förväntar mig en rolig och lärorik tävling som jag kommer att minnas hela livet. Jag har alltid varit nyfiken på vården och ställt många frågor till min mamma som är distriktsköterska. Efter en praktikperiod med henne i nian bestämde jag mig för att jag vill jobba med att hjälpa och bemöta människor.”

yrkes-sm
VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com