VO-College

Yrkes-SM 2022

Yrkes-SM 2022 utspelade sig i Växjö Arenastad inför 22 403  besökare där 55 olika yrken fanns representerade.  Vård och omsorgs monter med arenans enda scen utmärkte sig bland besökarna och var mycket välbesökt, "Yrkes-SMs Rolls-royce" som en besökare uttryckte. Tävlingsmomenten bestod av case som för alla tävlande utvecklades till olika situationer med diverse problem att hantera som fallolyckor, tårar och förvirring hos vårdtagarna. Men med en stor yrkesskicklighet och med hjälp av enastående statister hänförde de tävlande publiken och gjorde det klart att arbete inom vård och omsorg inte bara är viktigt utan också fantastiskt roligt.

PublikFoto: Bild på publiken under ett av tävlingsmomenten i form av rollspel. 

GruppbildFoto: Alla tävlande i Yrkes-SM vård och omsorg. Från vänster, Sumittra Santipongpaibun, Thea Hjalmarsson, Dagmara Kalman, Wilma Lunahl, Hannah Pitkänen, Gustav Wigelius.

Till och med prinsen kom förbi och tittade...

Karl Philip och ZenitaFoto: Prins Carl Philip tillsammans med VO-College VD Zenita Cider.

Medaljörer

Guldmedaljör

Gustav Wigelius
Njudungsgymnasiet Vetlanda

Gustav guldmedalj

Hur känns det just nu?

Helt sjukt! Jag har nog inte riktigt fattat än att jag vann allting!! Känner tacksamhet och glädje!! 

Vad har vart det bästa under de här dagarna?

Det har varit så himla kul att träffa de andra deltagarna och skapar relationer med dem, men förstås också att stå på scenen och jobba med fallen som var kluriga men roliga!!

Vad var svårast?

Det svåraste var nog att veta vad man behöver vara extra vass på och plugga på extra mycket eftersom att man inte visste vad som skulle komma! Att planera och hinna med allting på själva tävlingarna var också klurigt! 

Hur har du firat?

Jag har firat nu ikväll med familj och släkt och ikväll är det faktiskt studentfest som jag ska gå på, det blir också ett tillfälle att fira!

Vad händer nu, vad är nästa steg för dig i ditt yrkesliv?

Nu är det endast några få veckor kvar i skolan och de sista uppgifterna ska lämnas in. Efter studenten hamnar jag på akuten i Eksjö och jobbar sommaren där som undersköterska! Något som jag längtat efter och något som ska bli riktigt riktigt kul!!

Silvermedaljör

Dagmara Kalman
Tullingegymnasiet Botkyrka

Dagmara silvermedaljör

Hur känns det just nu?

Det känns väldigt bra. Jag är väldigt glad att tack vare mitt hårda arbete och viljan kom jag hela vägen till Yrkes-SM och tog hem silver. Det var ny upplevelse och samtidigt utmaning där jag kunde testa mig själv och även lära mig nya saker.

 Vad har varit det bästa under de här dagarna?

Det var väldigt roligt att träffa nya människor och självklart att testa på de olika tävlingsmoment som fanns. Det bästa var att tillsammans med de andra deltagarna hade vi kul när vi tävlande och det fanns bara positiv konkurrens där vi stöttade varandra.

 Vad har varit svårast?

Det jag upplevde som svårast var att hinna med alla arbetsmoment under tävlingen när nya dök upp hela tiden, men även att snabbt sätta ihop en ny plan för det som skulle göras.

 Vad händer nu, vad är nästa steg för dig i ditt yrkesliv?

I sommar ska jag arbeta som undersköterska men målet efter gymnasiet är att studera till sjuksköterska och få erfarenhet inom yrket. I framtiden vill jag jobba inom ambulansen.

Bronsmedaljör

Wilma Lundahl
Drottning Blancas Gymnasieskola Helsingborg

Wilma Lundahl bronsmedaljör

Nyheter

Klicka på datumet så kan du läsa nyhetsartikeln i sin helhet.

13 Maj 2022
Gustav berättar hur det känns efter vinsten i Yrkes-SM vård och omsorg.

12 Maj 2022
Gustav Wigelius är vinnare i Yrkes-SM vård och omsorg 2022.

12 Maj 2022
Finaldag av Yrkes-SM i bilder.

11 Maj 2022
Andra dagen på Yrkes-SM, en sammafattning i bilder.

10 Maj 2022
Första dagen på Yrkes-SM, en sammanfattning i bilder.

3 Maj 2022
Vi är alla spända inför Yrkes SM och tävlingarna i Vård och omsorg och inte minst de tävlande själva. Här får vi chansen att lära känna dem lite bättre och ta del av vilka utmaningar de haft och vad de gör för att förbereda sig på de tävlingsmoment de ska delta i.

13 April 2022
Vårdföretagrna bloggar om Yrkes-SM i vård och omsorg.

7 April 2022
Sex tävlande har kvalat in till-Yrkes SM i Växjö den 10-12 maj där de kommer möte varandra för att mäta sina yrkeskunskaper i vård och omsorg.

11 Februari 2022
Sättet att kvalificera sig till Yrkes-SM förändras på grund av osäkerheten kring att genomföra fysiska deltävlingar. Förändringen öppnar för fler att tävlan om en plats i Yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj. Tävlingsmomentet sker i metodrummet på den tävlandes skola och filmas av lärare. Filmen skickas sedan till VO-College kansli där tre nationella domare bedömer genomförandet utifrån filmen.

Samarbetspartners och sponsorer

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com